POKLON POU M.A.RELKOVIĆ ZA BLAGDANE: Maraton kratkometražnih filmova i Grinch – besplatno

Datum objave: 18. 12. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Zahvaljujući dobroj organizaciji i prilagodbi epidemiološkim mjerama, POU M.A. Relković Nova Gradiška, spremno čeka blagdane i nove, stare zaljubljenike u kino. Uvjerite se u to već ovaj vikend kada vas očekuje Maraton kratkometražnih filmova i Grinch, sve potpuno besplatno, jer kakav je to Božić bez omiljenog zelenog gunđala pa i manifestacije kojom se, na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma.

Iako smo, tijekom epidemije, shvatili kako bez puno toga možemo, kulturne navike i potzrebu za socijalizacijom, teško je ičim nadoknaditi. Znaju to u POU M.A. Relković Nova Gradiška, stoga su se brzo prilagodili svim preporučenim mjerama, spremni posjetiteljima pružiti nezamjenjivi užitak odlaska u kino. Uvjerite se u to već ovaj vikend, u subotu, 19.prosinca, kada je na rasporedu Maraton kratkometražnih filmova, jedinstvena manifestacija kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma. U organizaciji HAVC-a, uz suradnju s Kino mrežom, ovogodišnja manifestacija donosi čak 19 filmova podijeljenih u tri programska bloka, među kojima je mnoštvo recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na svjetskim i domaćim festivalima.

Prvog dana maratona, od 18.30, na rasporedu je program za djecu pod nazivom Mali europski maratonci koji čini izbor od devet filmova autora iz Njemačke, Litve, Švicarske, Irske, Nizozemske, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva. Izabrani filmovi čine presjek bogate europske proizvodnje kratkometražnog filma, a u bloku će biti prikazan i hrvatski animirani film Kuc kuc Ivane Guljašević Kuman. U ponedjeljak, 21.prosinca od 19 sati manifestacija očekuje svoje starije posjetitelje nudeći im domaći program od čak 10 suvremenih naslova podijeljenih u dva programska bloka. Program Hrvatski maratonci 1 donosi studentski igrani film Južno voće Josipa Lukića, animiranu dokufikciju Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio autorskog dvojca kojeg čine Igor Bezinović i Ivana Pipal. U programu su također i animirani film Arka Natka Stipaničeva, najbolji film Natjecanja hrvatskog filma ovogodišnjeg Animafesta, dokumentarni film Osoba Sunčice Ane Veldić koji je osvojio posebno priznanje na jedinstvenom Corona Short Film Festivalu, te još jedan ‘animirac’ – Neobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa, dobitnik nagrade Oktavijan za najbolji animirani film 2019. godine, te Nagrade Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, također na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma. Hrvatski maratonci 2 donose još jedan šaroliki presjek proizvodnje ‘kratkiša’: nagrađivani studentski igrani film Pečat/The Stamp Lovre Mrđena, koji je ove godine bio izabran u finale studentskog Oscara, dokumentarno-eksperimentalni naslov, pobjednik ovogodišnjeg Liburnia film festivala, Porvenir Renate Poljak, koji je prikazan i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu, nagrađivane animirane filmove Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren i Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića te igrani Tina Dubravke Turić.

Ako ni to neće zadovoljiti vašu potrebu za odlaskom u kino i užitkom u dobrom filmu, tu je, u dva termina- subota 19. i ponedjeljak, 21.prosinca od 16.30, Grinch, jer kakav je to Božić bez svima omiljenog zelenog gunđala, ovaj put u animiranom obliku? Riječ je o novoj, staroj obiteljskoj komediji temeljenoj na obožavanom blagdanskom klasiku Dr. Seussa, filmu koji vam, potpuno besplatno, za blagdane poklanja POU M.A.R.

TEKST: S. Tarbuk         FOTO: POU MAR

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn