POEZIJA BEZ GRANICA – Požeška književnica Lana Derkač predstavljala Hrvatsku na Festivalu „Sveto slovo” u Bugarskoj

Datum objave: 01. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Požeška književnica Lana Derkač sa zagrebačkim književnikom Davorom Šalatom predstavljala je Hrvatsku na XV. Svibanjskim susretima slavenskih umjetnika „Sveto slovo“ u Bugarskoj. Putovanje hrvatskih pjesnika u Bugarsku financiralo je Ministarstvo kulture.

Središte ovog festivala bio je grad Burgas, ali njegovi programi su se odvijali i u gradu – muzeju Nesebaru koji je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine i u selu Brashlyan poznatom kao arhitektonskom rezervatu na planini Strandzha. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovalo je 18 pjesnika. Tiskana je antologija u kojoj je poezija svih sudionika koji su bili predstavljeni na festivalu u proteklih petnaest godina. Osim pjesama Lane Derkač i Davora Šalata, tu je i poezija Ivana Hercega i Ružice Cindori koji su ranije također bili hrvatski predstavnici na ovim susretima. Antologija započinje baš pjesmama Lane Derkač.

U četiri festivalska dana pjesnici su imali čak pet čitanja. Prvo je bilo u Kući pisaca u Burgasu, drugo u Regionalnoj knjižnici u Burgasu, treće u ribarskom selu (Lana Derkač tu je dobila posebno priznanje „Pjesnikov sat“ jer je ovo čitanje bilo malo natjecanje u najatraktivnijoj izvedbi autorskog djela, a dodijeljeno je nekoliko posebnih priznanja), četvrto u ruševinama Crkve svete Sofije u Nesebaru, peto u Kući majstora Nikole Gogova u selu Brashlyan.

Sva čitanja su upotpunjena glazbenim programima, a posebno impresivni su bili glazbeni nastupi pisaca iz Sofije koji izvode kombinaciju etno i rock glazbe, a djeluju pod nazivom „Gologan“. Ministarstvo kulture RH financiralo je putovanje hrvatskih pisaca u Burgas.

TEKST: S. P.        FOTO: L. D.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn