PODUZETNICI BUDUĆNOSTI – Učenici Obrtničke škole Požega županu predstavili „Vinys – vinski sladoled“

Datum objave: 13. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA -Učenici Obrtničke škole Požega predstavili su županu Alojzu Tomaševiću projekt “Viys – vinski sladoled” koji je od strane Hrvatske udruge poslodavaca proglašen jednim od najboljih poduzetničkih projekata u sklopu natječaja “Poduzetnici budućnosti”.

Projekt učenika Obrtničke škole iz Požege „Vinys – vinski sladoled“ proglašen je jednim od najboljih poduzetničkih projekata u sklopu natječaja „Poduzetnici budućnosti“ koji je pokrenula Hrvatska udruga poslodava s ciljem poticanja aktivnije promocije poduzetništva među mladima i pobuđivanja većeg interesa mladih za bavljenje poduzetništvom. U sklopu obilježavanja Dana poduzetnika, 10. lipnja 2019. u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, Obrtničkoj školi uručen je ček u iznosu od 25.000 kuna.

Dugogodišnji rad u nastavi pokazao je da se kroz projektnu nastavu najidealnije ostvaruju učenički potencijali i tada do izražaja dolazi njihova kreativnost i inovativnost koju ne možete potaknuti klasičnim oblicima nastave, naglasila je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder.

“Ideja za naš projekt rodila se iz želje da učenici promišljaju iz perspektive budućih djelatnika u turizmu o stvaranju novog proizvoda koji će u svojoj bazi sadržavati tradicijsku komponentu našeg kraja a istovremeno biti novi gastronomski proizvod. Za početak analizirali smo sebe iz uloge potrošača koji uvijek traži nešto novo, a nakon toga i iz uloge budućih turističkih djelatnika koji će takvu potrebu zadovoljiti. Učenici su vođeni stavom da čovjek u modernom dobu mora biti otvoren prema inovacijama i idejama poticali jedni druge prema ostvarivanju cilja – stvaranju jedinstvenog gastronomskog proizvoda koji će obogatiti turističku ponudu našeg grada. U ovoj poduzetničkoj priči najveći potencijal je dala ideja o vinskom sladoledu i stoga je tim odlučio razviti upravo tu ideju. Naša Županija je bogata poviješću, prepoznatljiva po svojim brojnim turističkim manifestacijama, Županija iz koje posjetitelj ne odlazi gladan i žedan, a vinski sladoled može postati jedinstveni desert koji će objediniti bogatstvo vinogorja, folklora i gastronomije,”rekla je ravnateljica Šnajder.

“Ovim projektom razvili smo svoju ideju od koncepta do realizacije, oslobodili svoju kreativnost, razmišljali izvan okvira, vjerovali u sebe, bili odgovorni i uspjeli. Spajajući različite sorte vina s odgovarajućim voćnim aromama i orašastim plodovima našeg kraja kreirali smo 8 vrsta sladolednih okusa čija su baza vina Požeške kotline: Rajski – graševina + komadići tamne čokolade, Wine in forest – pinot crni + šumsko voće, White paradise – chardonnay + lješnjak, Moscato – Žuti muškat + marelice, Heaven Snow – rajnski rizling + suhe šljive, Red blue beauty – merlot + maline, Pink Fantasy – Sauvignon rose + jagode, Bubble – Pjenušava vina,” pojasnila je mentorica Marijana Levar.

“Sladoled će imati lokalno podrijetlo jer će se za proizvodnju koristiti namirnice iz lokalnih OPG-ova. Imamo je još puno posla, a ovo priznanje koje smo primili poticaj je da nastavimo dalje. U godinama obrazovanja pred nama nastavit ćemo s ovim projektom i nećemo odustati dok se svih 8 vrsta sladoleda ne pojavi na tržištu, jer dokazali smo da možemo. Tijekom rada učenici su uočili da su poduzetnici osobe koje znaju prepoznati ideje i pretvoriti ih proizvode ili usluge kojima će zadovoljiti potrebe na tržištu te pri tom profitirati. Mi smo učinili prvi korak prema tom svijetu, a svaki korak koji smo napravili korak je bliže ostvarivanju naših ideja i stavlja nas ispred većine koji se nikada nisu usudili napraviti ni pokušali napraviti prvi korak,” naglasila je mentorica Levar.

Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo te čestitao ravnateljici, mentorici i učenicima koju su ostvarili ovaj uspjeh. “Ovim projektom dajemo poruku mladim ljudima da budu kreativni jer tako otvaraju vrata velikim mogućnostima i isti ti mladi ljudi jedan dan mogu biti obrtnici, gospodarstvenici, osobe koje će otvoriti nova radna mjesta te ovakvim idejama predstaviti nove načine turizma za našu Slavoniju. Smatram da nema boljeg načina za početak nego putem ovakvih projekata i natječaja jer tako sami sebi gradite temelj za daljnji napredak u životu. Ovo je veliki uspjeh, veliko natjecanje, a i  sam naziv kaže „poduzetnici budućnosti“, nadam se da će vam ovo biti samo početak dobrih rezultata. Naša Županija je bogata kulturnom baštinom, ali i našim vinogradima i vinarima, stoga ovim putem pozivam ugostitelje, turističke radnike i naravno predstavnike medija da zajednički promoviramo ovaj „Vinys – vinski sladoled“, našu poznatu graševinu i naše vino koje je korišteno u ovom sladoledu,”rekao je župan Alojz Tomašević.

IZVOR: pszupanija.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn