PODRŠKA IZ POŽEGE – Na Dan oboljelih od epilepsije Gradska knjižnica Požega i Gimnazija bit će osvijetljene ljubičastom bojom

Datum objave: 13. 2. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požega se u ponedjeljak, 14. veljače 2022. godine, osvjetljavanjem Gradske knjižnice i Gimnazije ljubičastim svjetlom pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije.

U inicijativu “Osvijetlimo epilepsiju” koju je u pokrenula Hrvatska udruga za epilepsiju u prigodi Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, uključile su se Gradska knjižnica i Gimnazija Požega čije će zgrade biti od 19,00 sati osvijetljene ljubičastim svijetlom.

Događaju će prisustvovati gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gimnazije Požega dr.sc. Vesna Vlašić, prof.dr.sc. Andrea Šimić Klarić, te predstavnici odjela neurologije i psihijatrije te pedijatrije OŽB Požega.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se klinički očituje napadajima. Oni se pojavljuju u različitim vremenskim razmacima, a najčešće se mogu prepoznati po karakterističnim simptomima. Prema Europskoj deklaraciji o epilepsiji iz 2011. godine, smatra se da u Europi oko 6 mijuna ljudi ima epilepsiju, a novodijagnosticiranih slučajeva svake godine ima oko 300 tisuća. Ako se primijene slični epidemiološki kriteriji, u Hrvatskoj epilepsiju imao oko 40.000 ljudi.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn