POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA – „Poštujte naše znakove“

Datum objave: 02. 9. 2021. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu.

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija „Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine. Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio.

Stradavanja djece u prometu

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

Srećom sigurnost djece u prometu ni ove godine, po svim pokazateljima nije znatnije narušena nego u istom razdoblju prethodne godine i zadržani su pozitivni trendovi, a prije svega sa zadovoljstvom možemo istaći da je smrtno stradavanje djece u prometnim nesrećama zabilježeno prije 14 godina (2007. godine).
U sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama sudjelovala su  24 djeteta, dvoje djece je lakše ozlijeđeno, pri čemu je oboje djece stradalo u svojstvu putnika u vozilu. Prošle godine, u istom razdoblju, u prometnim nesrećama sudjelovalo je 17-ero djece, od kojih je jedno i stradalo pri čemu je lakše ozlijeđeno, a dijete je bilo u svojstvu pješaka.

Djeca danas u vrijeme razvijenih elemenata pasivne sigurnosti vozila stradavaju najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih koji bi se o njima trebali najviše brinuti. Tako, da i danas unatoč medijskoj promociji sigurnog prevoženja djece u vozilima i zapriječenih zakonski kazni za nekorištenje pojasa, sjedalica ili postolja pri prijevozu djece i nadalje veliki broj roditelja svoju djecu u vozilima prevoze iako ih nisu adekvatno osigurali od mogućeg stradavanja.

Stoga, ovim putem policija upućuje apel roditeljima, da osiguraju da su im djeca svih uzrasta, koju prevoze u vozilima vezana ili na bilo koji drugi način osigurana od mogućeg stradavanja.

Roditelji su primjer – dobar ili loš – odlučujete vi

Vrlo je važno da roditelji uvijek budu svom djetetu primjer ispravnog ponašanja i da ne zaborave da dijete upija svaku njihovu gestu, akciju i reakciju. Roditelji, koji prate svoje mališane u prvim danima na njihovom putu do škole, vlastitim im primjerom trebaju ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu. Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji su djeteta, ne smiju činiti prometne prekršaje.

Razlozi radi kojih su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu: nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno, zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena, nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu, često reagiraju nenadano i impulzivno zato što su zaigrani te nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Aktivnosti policije uoči početka školske godine

Zbog svega navedenog, početkom nove školske godine 2021./2022. u kojoj je u prve razrede osnovnih škola na području Republike Hrvatske upisano oko 40.000 djece, što znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu, u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, policija je zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka. Broj i način provođenja policijskih aktivnosti bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj tako i na lokalnim razinama. Također, posjete školama bit će realizirane isključivo u izravnim dogovorima s ravnateljima.

Dodatne informacije vezane uz akciju, ali i savjete roditeljima, djeci te vozačima možete pronaći OVDJE

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn