POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „POŽEŠKE BOLTE” – Projekt kojim će Požežani konačno dobiti muzej kakav zaslužuju

Datum objave: 24. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Grad Požega nositelj je kapitalnog projekta “Požeške bolte” vrijednog 41.116.574,93 kune, a partneri su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege. Projekt sufinancira Europska unija i dodijeljena bespovratna sredstva iznose 33.499.999,97 kuna, predstavljeno je na danas održanoj početnoj konferenciji.

Grad Požega projekt je uspješno prijavio u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema“ kojega je 28. ožujka 2019. godine objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ Trajanje projekta je 32 mjeseca – od 15. svibnja 2019 do 15. siječnja 2022. godine.

Riječ je o projektu kojim je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete kroz edukacije zaposlenika i brendiranje čime bi grad Požegu učinili prepoznatljivom turističkom destinacijom. Primaran naglasak ovog projekta je na unapređenju osnovne infrastrukture Gradskog muzeja Požega (rekonstrukcija i dogradnja) koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada i požeškog kraja, uz opremanje Centra za posjetitelje „Požeška kuća“ kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.

“Realizaciju Centara za posjetitelje “Požeška kuća pokrenuli smo još 2014. godine i kroz tri faze Fonda za razvoj Ministarstva turizma osigurali smo sredstva za uređenje objekta. Međutim, kroz proteklo vrijeme i spremnost da bude apliciran, ovaj projekt uklopio se u priču “Požeške bolte” u suradnji s Gradskim muzejom Požega,” naglasila je direktorica TZ Silvija Podoljak.

Centar za posjetitelje “Požeška kuća” zamišljen je kao početna točka obilaska destinacije, a njegova je vrha da posjetitelje upozna upravo s nizom informacija o destinaciji. Kuća je podijeljena na prizemlje i podrum, prizemlje obuhvaća “Priču razuma” – info točku, jednu prostoriju vezanu uz fra Luku Ibrišimovića, jednu uz Baruna Trenka, te interaktivne sadržaje, a podrum “Priču osjećaja” – vino,domaće proizvode i gastronomiju.

Projekt “Požeške bolte” Gradski muzej Požega dugo je iščekivao, naglasila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić – Hein. “Gradski muzej Požega jedan je od najstarijih muzeja na prostoru Istočne Hrvatske, osnovna još 1924. godine. Trenutno skrbimo za više od 30 tisuća predmeta koji su prikupljani dugi niz godina zahvaljujući istaknutim Požežanima i djelatnicima muzeja. U svojim počecima muzej je nekoliko puta mijenjao lokaciju, a na današnjoj lokaciji smješten je od 1953. godine, na središnjem Trgu Sv. Trojstva u reprezentativnoj baroknoj zgradi čime je zapravo i sam muzej dobio na vrijednosti. Nažalost, zgrada je jako stradala u potresu 1995. godine i od tada čekamo obnovu same zgrade, a i muzeja. Posljednjih 25 godina muzej radi u skučenim prostorima te lošim i neadekvatnim uvjetima, bez mogućnosti izlaganja svoje građe i bez mogućnosti ostvarivanja punog potencijala,” rekla je ravnateljica.

“Rekonstrukcijom zgrade i dogradnjom, muzej će dobiti jedan reprezentativan prostor s modernim i atraktivnim stalnim postavom, adekvatan prostor za smještaj građe koji bi trebao zadovoljiti sve zahtjeve struke, a djelatnici muzeja bi dobili ugodan prostor za rad. Gradski muzej bi zapravo trebao postati središnja ustanova koja brine u zaštiti kulturne baštine, ali i mjesto prezentacije te baštine, a ovim projektom to će konačno biti i omogućeno. U svijesti Požežana uvijek je bila prisutna misao o važnosti prirodne, kulturne i povijesne baštine ovog grada i kraja, muzej je čuvar te baštine i kroz ovaj projekt građani Požege će dobiti muzej kakav zaslužuju,” naglasila je ravnateljica Mirela Pavličić – Hein.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i požeški gradonačelnik Darko Puljašić izrazio je zadovoljstvom vrijednim projektom. “U gradu Požegi danas se provodi gotovo 300 milijuna kuna europskih projekta. To nije palo s neba, zaslužni su ljudi koji su radili, koji znaju na koji način dogovarati i pregovarati te voditi ovu državu u Europskoj uniji koja uistinu nudi puno benefita i dobrog novca koji možemo iskoristiti na pravi način. Ovo je projekt koji Požežani i Požeština jako dugo zaslužuju, a na ovaj način, mi ulažemo i u turizam, u sve ono čime se zapravo možemo i moramo pohvaliti. A imamo se čime hvaliti i ovo će biti sinergija turizma i kulture, svih dragocjenosti koje Požega ima i za koje dugo teži da ih kvalitetno prezentira. Novac je taj koji pokreće svijet, a novac uložen u kulturu kakvu ovdje baštinimo i imamo, vraća Požegu kao središte Zlatne doline na mjesto koje joj dugo pripada na kulturnoj mapi Slavonije, Hrvatske ali i šire. Hvala svima koji su radili i koji rade na ovom projektu jer to je velika odgovornost, ali i velika čast. Ovo je projekt povijesnog značaja za sve nas,” zaključio je gradonačelnik Darko Puljašić.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn