POČETAK SURADNJE – Veleučilište u Požegi i Grad konačno zajedno u realizaciji vrijednih projekata

Datum objave: 03. 5. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA –  Na danas održanoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Požege Vedran Neferović te predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Drago Šubarić i dekan Dinko Zima najavili su projekte koji označavaju početak konkretne i dugoočekivane suradnje Grada Požege i Veleučilišta u Požegi. “Grad Požega spreman je pomoći u rješavanju svih problema Veleučilišta, pa tako i izgradnje studentskog doma i proširenje zgrade Veleučilišta,” naglasio je gradonačelnik Neferović.

“Konačno imamo situaciju da su se nakon dugo vremena i formiranj novog Upravnog vijeća., prestavnici Veleučilišta pojavili u Gradu. Smatram da Grad Požega i Veleučilište u Požegi moraju surađivati, što sam u više navrata ponovio i prošlom Upravnom vijeću, i to zbog razvoja požeškog Veleučilišta, zbgo očuvanja grada Požege kao jednog studentskog grada i traženja rješenja za sve probleme koje Veleučilište ima da bi ono sačuvalo svoju djelatnost u gradu, ali i kako bi postalo prihvatljivije brojnim studentima koji bi došli u naš grad od čega svi imamo koristi,” rekao je gradonačelnik Neferović dodajući kako je Grad Požega spreman pomoći Veleučilištu u njegovim planovima i projektima. “Grad Požega spreman je s izmjenom GUP-a ponuditi zemljište za izgradnju studentskog doma u Požegi, a spreman je i dati suglasnost za proširenje kapaciteta zgrade Veleučilišta te pomoći u svim radnjama koje su potrebne da se ubrza i izgradnja doma i ostali planovi vezani uz prostor,” naglasio je Neferović.

nn

Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta prof.dr.sc. Drago Šubarić s odobravanjem je dočekao gradonačelnikove riječi. “Bilo je dosta povika o dolasku novog Upravnog vijeća, međutim opredjeljenje ovog upravnog vijeća i Veleučilišta u Požegi, su grad Požega i Požeško-slavonska županija. Cilj nam je da Veleučilište u Požegi bude „u službi“ ovog područja, ove regije u kojoj se nalazi te da ojačamo postojeće studije kako bi Veleučilište u Požegi bilo prepoznatljivije. Razgovovarao sam s dekanom da radimo i na uvođenju novih studija, budući da moramo pratiti tržište rada i okrenuti se onome što tržipte rada traži. Tu su i programi cjeloživotnog učenja i sve ono što je vezano za kvalitetu. Veleučilište stalno mora raditi na unapređenju kvalitete studija i  unaprjeđenju studentskog standarda. Stoga pozdravljam sve ovo što je gradonačelnik rekao jer suradnja je neopohodna. Veleučilište nije sakupljač sredstava i sredstva koja ostvari treba uložiti u napredak, rekao je Šubarić.

nnnn

O konkretnim planovima i aktivnostima koje su uputili i prema Gradu govorio je dekan Veleučilišta Dinko Zima.”Riječ je o suglasnosti za izradu projektne dokumentacije za dogradnju zgrade Veleučilišta u Požegi. Nama je neophodan prostor za laboratorije, a riječ je isto tako o nekoliko učionica  te, po našim planovima, manju dvoranu za tjelesni. Istovemeno, uputili smo i iskaz interesa za kupnju građevinskog zemljišta zbog izgradnje studentskog doma, s obzirom na to da je u rujnu prošle godine preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU otvoren natječaj pod nazivom „Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“. Riječ je o tome da se iz europskih fondova mogu povući sredstva za izgradnju i dogradnju studentskih domova.Iako nismo imali česticu na kojoj bismo mogli aplicirati taj projekt  na Veleučilištu smo napravili analizu potreba svih djelatnika Veleučilišta koji su kroz tu anketu iskazali prvenstveno potrebu za dogradnju zgrade, a nakon toga i za studentskim domom. Ovo je sada prilika da se ide i u jedno i u drugo. Obzirom na potrebe smještaja studenata, zgrada studentskog doma s kapacitetom od stotinjak soba obuhvaćala bi jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe te kuhinju i restoran,” najavio je Zima.

nnn

“Vi se sjećate kako sam ja i prije godinu, godinu i pol dana istupao prema tadašnjem sazivu Upravnog vijeća i upozoravao upravo na ovaj natječaj, na vrijeme koje protiče. Upravo vijeće bavilo se svim samo ne razvojem Veleučilišta. Nisu reagirali. Grad će i u izmjeni GUP-a koja će biti provedena osigurati česticu od 3300 kvadrata uz Gradsku kuglanu i bazene. Veleučilištu smo ponudili neke lokacije i oni su odabrali što ih zanima. Zašto se toliko čekalo? Isključivi razlog je politika SDP-a  i gospodin Marijan Cesarik. Ništa drugo. I neizainteresiranost i opstrukcija. Bila je prošla Vlada SDP-ova, mogli su dobiti određenu dokumentaciju i suglasnost ministra za određene poteze, nisu to bili u stanju napraviti. Sada smo već imali jedan sastanka s Ministrom regionalnog razvoja kako bi se upoznali s dinamikom koja se mora ispoštivati kako bi se ovo realiziralo. Rokovi su “tanki”, a sve su usporili neodgovorni ljudi,” zaključio je na kraju gradonačelnik Neferović.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn