PLODONOSNA KAZALIŠNA SURADNJA – Dolazi lutkarska predstava “onih koji dolaze”

Datum objave: 12. 10. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Na požešku kazališnu scenu 17. listopada dolazi lutkarska predstava “Zatočenik kule Bro” autorsko djelo studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pod mentorstvom Hrvoja Seršića i Rie Trdin.

Nakon izvrsne predstave  “Igra ljubavi i slučaja”   koja je pod požeški kazališni krov stigla zahvaljujući obnovljenoj suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, plodonosna suradnja se nastavlja, ovoga puta na radost najmlađih. Gradskom kazalištu Požega, kao slatka zrela kruška, u krilo opet pada gotov proizvod  –  lutkarska predstava.

Jednom davno, u dalekoj gredici, povrće je živjelo u miru i skladu. Sve dok vojska zlih nametnika nije odlučila obilno blagovati. Tada je hrabri Per Shin, s vojskom JOP-ovaca (Jedinica otpora povrća) obranio gredicu, i svi su ponovno živjeli u miru i skladu. Ili…? Simpatična i dinamična priča koja govori o uzajamnoj ljubavi između članova obitelji, mudrosti starijih i ono, što je najvažnije, kako se samo radom i dobrim djelima postižu velike stvari.

Lutkarska predstava studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku “Zatočenik kule Bro” svoju izvedbu pred širom kazališnom publikom imala je krajem rujna na 53.PIF-u (Pupteatra Internacia Festivalo) – Međunarodnom festivalu kazališta lutaka u Zagrebu, i to kao dio PIF-ova programa “Oni koji dolaze”. Sada će se, u suradnji s požeškim kazalištem, autorski tim i izvođači Mihael Elijaš, Marijin Kuzmičić, Andrija Krištof, Silvijo Švast i Sara Baričević (izrada lutaka i scenografije) pod mentorstvom prof. Hrvoja Seršića i Rie Trdin predstaviti i požeškim mališanima.

Mladi umjetnici koji nam donose dašak profesionalizma dolaze iz vrsne kulturno-obrazovne ustanove, prepoznatljive i izvan granica Lijepe naše. U okviru Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku danas djeluje šest odsjeka. Izvodi se više preddiplomskih sveučilišnih studija (među kojima studij Gluma i lutkarstvo), diplomskih sveučilišnih studija (među kojima studij Kazališna umjetnost, smjer Gluma i lutkarstvo) te jedan poslijediplomski specijalistički studij. Na Odsjeku za kazališnu umjetnost ustrojen je studij glume i lutkarstva kao jedino mjesto gdje se u Hrvatskoj (a i u susjednim državama) može studirati lutkarstvo. Studenti studiraju i dramsku glumu i lutkarstvo te dobivaju titulu diplomiranog glumca i diplomiranog lutkara. Studenti glume i lutkarstva svoju kreativnost i umjetničku umješnost, pod vrsnim mentorstvom, pokazat će i na požeškim kazališnim daskama.

Sjetimo li se samo tog modela suradnje i lutkarske, višestruko nagrađivane predstave U potrazi za dijamantnom suzom koja je bila i ostala najuspješnija predstava Gradsko kazališta Požega ikad, preostaje nam samo, već u startu –  zapljeskati novoj predstavi i obnovljenoj suradnji.

TEKST: S. Pok    FOTO: Plakat/ uaos.unios.hr/

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn