PLETERNIČKA BUDUĆNOST I PONOS – Mateja putuje u Kinu na natjecanje, a Daria je najbolja učenica Ekonomske škole

Datum objave: 19. 6. 2017. | Kategorija: Društvo

N

PLETERNICA – Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa zamjenikom Domagojem Katićem danas je održala prijem za mlade sugrađanke Mateju Ostojić, učenicu Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Požegi i Dariu Starčević, maturanticu Ekonomske škole, odjeljenja u Pleternici koje su ostvarile izvanredne uspjehe. Mateja putuje u Kinu na Međunarodni turnir prirodoslovaca kao članica reprezentacije Hrvatske, a Daria je proglašena najboljom učenicom Ekonomske škole.

“Čast mi je primiti dvije djevojke koje su proteklu školsku godinu obilježile izvrsnošću i velikim uspjesima. Naša Daria najbolja je učenica Ekonomske škole, a jedan dio svoje prakse odradila je i u našem Poduzetničkom centru. Ponosni smo na njene uspjehe,” rekla je gradonačelnica Antonija Jozić koja je uz čestitke, uručila Dariji i prigodni poklon.

4

Veliki uspjeh ostvarila je i Mateja Ostojić. Temeljem rezultata na Državnim turnirima Mateja je ušla u šesteročlanu hrvatsku reprezentaciju koja 30. lipnja odlazi u Kinu na Međunarodni turnir prirodoslovaca. “Izuzetna mi je čast što je jedna mlada, uspješna djevojka upravo s područja grada Pleternice ostvarila takav uspjeh sa svojim znanjem i sposobnošću. Veliki je uspjeh kada učenik od njih 150 koji su se kandidirali prođe do tako prestižnog natjecanja,” naglasila je gradonačelnica Jozić. Mateji je, uz čestitke, uručila novčanu pomoć za troškove putovanja u Kinu. Međunarodnom turniru prethodio je Hrvatski turnir mladih prirodoslovaca, pojasnila je Mateja.

MATEJA

“Meni je to vrlo drago natjecanje jer ne traži puko štrebanje činjenica već i primjenu stečenih znanja. Međunarodni turnir sadrži 18 problema koje mi moramo riješiti, a kako bi izabrali najbolje učenike koji će predstavljati Hrvatsku održana je državna razina. Prvi krug natjecanja održan je u siječnju ove godine, ja sam kao temu izabrala “Dobre pogotke”, odnosno, kako je moguće da skupina može točno procijeniti određenu vrijednost i plasirala se u drugi krug. Drugi krug Državnog turnira održan je u ožujku i tada sam istražila kako proizvesti sol na inovativne načine. U drugom krugu osvojila sam četvrto mjesto te ušla u šesteročlanu reprezentaciju Hrvatske koja 28. lipnja putuje na Međunarodni turnir. Trenutno istražujem još jedan problem o tome kako biljke rastu kroz asfalt te ću se s rješenjima svih problema predstaviti na turniru, a cijela ekipa će imati svih 18 problema. Turnir traje tjedan dana, sudjeluje 20-tak zemalja svijeta i nadam se dobrim rezultatima,” rekla je Mateja zahvalivši gradonačelnici na čestitkama i podršci.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn