PLETERNICA U ZAGREBU – Grad bećarca predstavio se riječju, pjesmom, slikom i okusom u Europskom domu u Zagrebu

Datum objave: 26. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA/ZAGREB – Grad Pleternica, grad bećarca, predstavio se sinoć u punom sjaju u Europskom domu u Zagrebu. Naime, projekt jedinstven u Hrvatskoj, Trg i muzej bećarca u Pleternici u punom je zamahu, a istim intenzitetom odvija se i promocija Pleternice i ove buduće kulturno-turističke atrakcije.

U organizaciji Grada Pleternice pjesmom, riječju i slikom svoj grad i njegove vrijedne projekte predstavili su KUD Orljava i KUD Svilenka, predstavnica Turističke zajednice Marija Šarić, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, tvorac ideje o bećarcu u Pleternici, turistički vodič Vladimir Štibrić, ravnatelj pleterničke Knjižnice Franjo Novak, Katarina Aladrović Slovaček predsjednica Udruge Cvjetići glazbe koja njeguje jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj, Marinko Markota idejni tvorac kultne Ceste ruža i vina, Franjo Mazal, Pleterničanin u Zagrebu čija je podrška bila nezaobilazna te članovi pleterničke zadruge “Pleternička korpa”.

Kad Slavonci negdje dođu, probude se sva osjetila – čuješ, vidiš, uživaš u bojama i okusima pa ni hrvatska metropola nije odoljela. Tek toliko da zagriju prste, glasnice i tanke žice, tamburaši su malo prošetali središnjim zagrebačkim trgom, zapjevali bećarac, razigrali Zagrepčane i njihove goste pa ni dobrom banu Jelačiću sigurno nije brk ostao miran. Slavonija je to, široka, topla, ravna i brdovita, pa kad prostre pred tebe dušu ko šareni ćilim iz nevjestinog miraza – kako nećeš zakoračiti i odazvati se pozivu?

A poziv je bio vrijedan odaziva. Jer vrijedni Pleterničani znaju kako i kada. U oživljavanje bećarca, nematerijalne kulturne baštine kroz prekogranični projekt “Kulturna ruta bećarca i gange” koji provedi u partnerstvu s Tomislavgradom, Grad Pleternica krenuo je odmah kada pa registrirao svoj muzej bećarca čim je taj fenomen, bećarac upisan na listu UNESCO-a. Odobrena su i sredstva, preko 17,5 milijuna kuna od čega je 85 posto financirano u okviru programa INTERREG-IPA CBC. I krenulo se raditi. Jer, kako je rekao zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, Pleternica se ponosi znamenitim Pleterničanima koji su kroz povijest pronosili radišnost i kreativnost, a taj duh njeguju do današnjih dana i slažu mozaik Pleternice.

“Jedan od segmenata tog našeg mozaika je Trg bećarca. Usudim se reći – krunski projekt svih naših zajedničkih napora kako bi stvorili jedan brend koji Slavonija i Pleternica zasigurno zaslužuju. Kada pričamo o trgu bećarca, onda ne pričamo o betonu i armaturi. Pričamo o centralnom mjestu svega što živimo danas, cijelog nasljeđa koje nam je preneseno i svega onog što Pleternicu danas čini onakvom kakva jest. Važnost tog projekta prelazi granice našeg grada i cijele Slavonije jer bećarac je nematerijalno kulturno dobro priznato od strane UNESCO-a. Sav dugogodišnji rad kulturno-umjetničkih društava, lokalnih spisatelja, volontera, zaljubljenika u Slavoniju, čuvara kulturne baštine želimo sažeti i reprezentirati cijelom svijetu. Jer vjerujemo kako imamo što prezentirati;” rekao je Katić.

No, Pleternica ima i druge svoje odlike zbog kojih vrijedni doći kroz cijelu godinu u ovaj mali grad – brojne manifestacije, bogata eno i gastro ponuda, širom otvorene kapije brojnih obiteljskih gospodarstava, predstavila je direktorica Turističke zajednice Marija Šarić.

“Kada posjetiti Pleternicu? Odgovora je puno, ali najviše sadržaja nudimo kroz naše krovne manifestacije – Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva koji kreću s Moto-susretima u svibnju, nastavljaju se kroz dječji tamburaški festival “Cvjetići glazbe” te kroz smotru folklora i mirisima okupanu Fišijadu. Zadnji vikend u lipnju događa se Međunarodni konjički turnir koji je graciozan završetak pleterničkog LIDAS-a. Uz to, Pleternica je svetište Gospi od Suza. Ponosni smo što je kod nas svetište, a ono što je jedinstveno jest da se misije odvijaju kroz devet dana. Devet dana Pleternica je puna hodočasnika, a svi naši vrijedni nositelji obiteljskih gospodarstava imaju otvorena vrata za svakog posjetitelja, hodočasnika i turista. Odgovora na pitanje kada posjetiti Pleternicu zapravo i nema – osim za vrijeme manifestacija, naša obiteljska gospodarstva žive kroz cijelu godinu nudeći bogate sadržaje i ono najbolje što imaju,” zaključila je Šarić.

Kako turisti vide Pleternicu, prikazano je u filmu koji je snimljen u sklopu projekta Kulturna ruta bećarca i gange u kojem je svoj pogled na Pleternicu i njenu turističku ponudu dao engleski turistički vodič i bloger Jullian McDonnell.

Svoje oduševljenje pleterničkim projektima te predstavljenim materijalnim i nematerijalnim blagom nisu krili ni posebni gosti – doajenka slavonskog glazbenog izričaja Vera Svoboda koja je i zapjevala s pleterničkim tamburašima te pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška.

“Ovo je prekrasno. Što god je u Slavoniji, pa evo i Slavonija u Zagrebu, to je najljepše. Drago mi je da se bećarac konačno vrednuje na pravi način. Moj pokojni suprug zapisao je oko 400 bećaraca, moram to sada pronaći i poslati u Pleternicu, a rado bih bila i među prvim posjetiteljima muzeja,” rekla je gospođa Svoboda.

“Ovo je hvale vrijedno predstavljanje Pleternice i pravi slavonski projekt koji zaslužuje punu podršku. Drago mi je vidjeti da su i brojni gosti zainteresirani čuti i pogledati što to nudi Pleternica i Slavonija,” rekao je Davor Huška.

A kako turisti vidi Pleternicu, prikazano je u filmu koji je snimljen u sklopu projekta Kulturna ruta bećarca i gange u kojem je svoj pogled na Pleternicu i njenu turističku ponudu dao engleski turistički vodič i bloger Jullian McDonnell. O bogatoj kulturnoj tradiciji govorili su i ravnatelj knjižnice Franjo Novak te najbolji turistički vodič u Hrvatskoj Vladimir Štibrić, a za kraj dlanove je svima zagrijao i ozario lica mladi pjevač Cvjetića glazbe Borna Erjavac koji je izveo svoju autorsku pjesmu. Naravno, Pleternička korpa napunila je pleterničku trpezu pa je cijelom događaju za pamćenje nazdravljeno uz eno i gastro specijalitete i poziv – vidimo se u Pleternici!

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn