PLANINARSKA SURADNJA I EDUKACIJA – Opća planinarska škola u organizaciji HPD Gojzerica i HPD HZZO Požega

Datum objave: 08. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Opća planinarska škola u Požegi održava se od 7. studeni do 27. veljače u organizaciji HPD Gojzerica i HPD HZZO Požega. Polaznici škole, njih 30, na prvom su predavanju slušali o Povijesti planinarstva i Planinarskoj organizaciji, a pripremljeno je ukupno 19 tema koje će predstaviti 14 stručnih predavača iz raznih područja, 21 sat predavanja, 13 sati vježbe i 9 dana izleta.

Kao u svakoj školi, školski sat traje 45 minuta, a predavanja vezana uz važne planinarske teme poput planinarske etike, poznavanja planina i kretanja u planinama, planinarske opreme, osnove spašavanja i prve pomoći, korištenje tehničke opreme, čvorologije, meteorologije, orijentacije, zaštite prirode i drugih neizbježnih informacija za sigurno uživanje u prirodi, održavaju se u prostorijama HPD Gojzerica u ulici Republike Hrvatske. Predavači su iz matičnih planinarskih društava, uz pomoć predavača iz Stanice HGSS-a Požega i Stanice vodiča Slavonija. Praktični dio nastave održat će se na planinarskim izletima, koji su u programu planinarske škole, uz stručno vođenje licenciranih vodiča iz HPS-a. Prvo predavanje “Povijest planinarstva i Planinarska organizacija” održao je voditelj škole i predsjednik HPD Gojzerica Višeslav Turković, a polaznike je pozdravila i Nada Banović ispred HPD HZZO Požega.

“Naša dva društva izvrsno surađuju i upravo iz te suradnje rodila se ideja o zajedničkoj školi. Namjera nam je educirati postojeće članstvo, ali i privući nove planinare. Škola je organizirana prema pravilima i pod okriljem Hrvatskog planinarskog saveza. Dogovorili smo suradnju s 14 stručnih predavača iz HGSS-a, alpiniste, sportske penjače, medicinare i uvjeren sam kako je riječ jednoj vrlo kvalitetnoj edukaciji jer spektar znanja koje polaznici mogu usvojiti vrlo je širok i vrlo pomno odabran. Opća planinarska škola uz to je i preduvjet za daljnje školovanje markacista, vodiča, za HGSS i drugo, tako da je njen značaj višestruk,” pojasnio je voditelj škole Višeslav Turković.

Program škole usklađen je s pravilima HPS-a o školovanju i općoj planinarskoj školi vezano uz broj sati i predmeta, a organizatori škole dodali su i sadržaje koje su smatrali nužnim i interesantnim za polaznike s njihovog područja. Kako je riječ o volonterskom radu, škola financijski nije zahtjevna, a za članove matičnih društava je besplatna. Po završetku edukacija svi polaznici polagat će završni ispit te primiti i prigodne diplome.

TEKST: S. Pok       FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn