PLAN POVLAČENJA EU SREDSTAVA – Uručene odluke o intervencijskom planu

Datum objave: 02. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

OKUČANI – U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Okučanima je 30. travnja gradonačelnicima Lipika i Pakraca te načelnicima Okučana, Gornjih Bogićevaca, Dragalića i Stare Gradiške uručila Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan u svrhu provedbe pripremnih aktivnosti za korištenje sredstava Europske unije.

Aktivnosti u okviru intervencijskog plana imaju za cilj fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju područja ovih zapadnoslavonskih gradova i općina s njihovim posebnostima i načelima održivog razvoja, a potrebe i projekte u okviru intervencijskog plana zajednički će utvrditi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i jedinice lokalne samouprave. Intervencijski plan instrument je kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske i potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.

Lipik, Pakrac, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Stara Gradiška jedinice su lokalne samouprave svrstane u potpomognuta područja koja čine geografsku cjelinu, ali isto tako dijele i slične razvojne probleme i potrebe. Stoga ovaj intervencijski plan predstavlja strateški i operativni dokument područja koje se želi ojačati, uz definirane konkretne projekte koji doprinose ostvarenju ciljeva, a izrađuje se i provodi temeljem metodologije razvijene u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova. Program se od 2017. godine intenzivno provodi u prethodno odabranim pilot područjima pet gradova (Knin, Vukovar, Benkovac, Petrinja te Beli Manastir s općinom Darda), dok su u ovom trenutku u tijeku pripremne aktivnosti za njegovo proširenje.

U okviru operativnih programa „Konkurentnost i kohezija“ i „Učinkoviti ljudski potencijali“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kroz Program integrirane fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije malih gradova rade na smanjenju socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva na depriviranim područjima Hrvatske i to kroz provedbu infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i sl.) financiranih sa 100 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj te pomoću 20 milijuna eura kroz provedbu tzv. „soft“ projekata usmjerenih na jačanje ljudskih potencijala financiranih iz Europskog socijalnog fonda.
Za provedbu projekata iz intervencijskih planova, svakom odabranom gradu su na raspolaganju sredstva u visini 22,5 milijuna eura (18,5 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i 4 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda). Uz podršku tehničke pomoći izrađeni su metodološki dokumenti za razvoj i provedbu modela integrirane regeneracije, izrađene su analize područja te su izrađeni i odobreni Intervencijski planovi za područja obuhvaćena Programom.

“Uz pojačanu fiskalnu decentralizaciju koju smo omogućili Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, želimo da se ovaj dio Slavonije što kvalitetnije razvija, da uloga lokalnih jedinica bude snažnija kako bi bile pravi partneri u pripremi razvojnih projekata”, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

“Podrška nam puno znači jer njome je djelomično ispravljena jedna nepravda koja nam je napravljena 2014. godine kad su Lipik i Pakrac trebali ući u pilot područja za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Ovo je zasigurno jedan poticaj s pomoću kojeg ćemo napraviti i realizirati ono što smo planirali.”, kazala je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

IZVOR: compas.com.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn