PARLAMENTARNI IZBORI 2020: Maska, dezinfekcija, kemijska olovka, promišljena odluka – idemo glasati!

Datum objave: 05. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA- Danas se održavaju izbori za novi saziv Hrvatskog sabora. Pravo birati tko će sljedeće četiri godine sjediti u saborskim foteljama ima 3 milijuna 860 tisuća birača za koje je u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu  otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati.

Hrvatski birači danas biraju 10. saziv Hrvatskog sabora, a zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, ovi izbori su jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina.

U sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici. Pravo birati tko će sljedeće četiri godine sjediti u saborskim foteljama ima 3 milijuna 860 tisuća birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta.

Izbore provodi oko 75 tisuća ljudi, koje nadzire oko 8500 promatrača. Svi se moraju držati epidemioloških mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mjesta, nužno je držanje međusobnog razmaka od metar i pol, obvezno nošenje maski i dezinfekcija ruku, a preporučeno je i nošenje rukavica. Birači, kod ulaska na biralište moraju dezinficirati ruke, preporučuje se nošenje maski i vlastita kemijska olovka kojom će glasati. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan poštujući propisani razmak od metar i pol.

Birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). Preferirani glasovi za pojedine kandidate uvažavaju se ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10% glasova koje je osvojila pojedina lista. Izabrani su oni kandidati sa svake liste koji su dobili najveći broj preferiranih glasova. Kada dva ili više kandidata dobije isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata.

Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su od 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati. Prve podatke o Državno izborno povjerenstvo na svojoj mrežnoj stranici počet će objavljivati u 21 sat.

TEKST: S. Pok      FOTO: ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn