PARK PRIRODE PAPUK – Potpisani Ugovori za unutarnje opremanje Geo-info centra Voćin vrijedni više od 17 milijuna kuna

Datum objave: 27. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

VOĆIN – Park prirode Papuk potpisao je ugovore vrijedne više od 17 milijuna kuna  za unutarnje opremanje Geo-info centra u Voćinu. Ugovor za opremanje izložbenih postava, ureda i kutka za osvježenje te ostalih servisnih prostora namještajem potpisan je sa tvrtkom Primat RD d.o.o. u vrijednosti od 3,8 milijuna kuna s PDV-om dok je Ugovor za opremanje centra multimedijalnim izlošcima i servisnom računalnom opremom, ugovoreno s tvrtkom Audio Video Consulting d.o.o., vrijedan više od 13 milijuna kuna s PDV-om.

Geo info centar, zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u svojoj suštini informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost do samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka. Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka, a uz ostale izloške uključuje i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.
Na postavu biologije u Geo info centru moći ćete vidjeti modele, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića. Park prirode Papuk zaštićen je između ostalog zbog svoje bioraznolikosti, a sam Papuk ima preko 1200 vrsta biljaka, što je četvrtina cjelokupne hrvatske flore.

Postav arheologije sadržavat će interaktivni ekran na kojem će posjetitelji moći izabrati neko od 7 razdoblja (neolitik, eneolitik, brončano doba, željezno doba, antika, srednji vijek i 18. stoljeće) i detaljnije se upoznati s njime, uključujući i detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima iz tog razdoblja na Papuku. Osim edukativnih elemenata, objekt će sadržavati suvenirnicu te prostore za odmor i okrijepu. Opremanje centra je predviđeno do kraja lipnja 2021. godine.Također, imati ovakav posjetiteljski centar u svome mjestu, prilika je da se i lokalno stanovništvo aktivno uključi u turističku ponudu u pogledu smještajnih kapaciteta, kako bi posjetiteljima bio omogućen višednevni boravak na Papuku, jer turistička infrastruktura na području Parka se iz sezone u sezonu proširuje zahvaljujući upravo infrastrukturnim ulaganjima Parka prirode Papuk.

Geo-info centar financira se projektom „Geo priče UNESCO geoparka“ koji je jedan je od najznačajnijih projekata Parka prirode Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je nešto više od 90 milijuna kuna kn, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi oko 77 milijuna kuna pri čemu će 85 posto biti financirano bespovratnim sredstvima EU.

TEKST: S. P.       FOTO: PP Papuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn