PARK PRIRODE PAPUK – Izaslanstvo UNESCO svjetske mreže geoparkova posjetilo Papuk  

Datum objave: 19. 7. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

VELIKA – Park prirode Papuk, prvi UNESCO geopark u Republici Hrvatskoj ove godine slavi dvanaestu obljetnicu članstva u ovoj Asocijaciji. U sklopu revalidacijskog postupka, u posjet Parku došla je dvočlana komisija Svjetskih UNESCO Geoparkova, Jing Zhixing iz Kine i Anthony Thomas Ramsay iz Walesa, kako bi provjerili napredak u radu protekle dvije godine. Četverodnevni posjet izaslanstva završio je jučer obilaskom „Geološko interpretacijske točke Zvečevo“ u Novom Zvečevu.

U sklopu višednevnog boravka zaposlenici Parka prirode Papuk, opširno su članovima komisije predstavili geopark Papuk, njegovu povijest te postojeće i buduće projekte, a posjetili su i sva područja parka od općine Velika i Kaptola te grada Kutjevo do orahovačkog kraja, kamp odmorišta Duboka i područja općine Voćin te „Geološko interpretacijske točke “Zvečevo“ u Novom Zvečevu. Održana je i prezentacija projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ te posebno istaknut novi vizualni identitet „100% Papuk“ pri čemu su predstavljeni i novi suveniri Parka prirode Papuk.

Posljednjeg dana komisija je posjetila područje općine Voćin. Nakon obilaska gradilišta Geo info centra te geološkog spomenika prirode Rupnice na Zvečevu, nekad najpoznatijem turističkom odredištu Slavonije, završno je predstavljen projekt „Danube GeoTour“ u sklopu kojeg je izgrađena „Geološko interpretacijska točka Zvečevo“ u Novom Zvečevu gdje su nazočne pozdravili načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić i ravnatelj Parka Alen Jurenac.

“Od izuzetne nam je važnosti da i u narednom razdoblju zadržimo status UNESCO geoparka jer čitavu budućnost Parka temeljimo upravo na potpisu UNESCO – a . I naš najveći projekt Geopriče nosi njegov naziv. Stoga čitav napredak turističke ponude Parka koji se provodi na dobrobit lokalne zajednice, događa se i velikim dijelom zahvaljujući statusu UNESCO geoparka. Nakon svega viđenoga u našem geoparku nadamo se da su članovi komisije otišli zadovoljni te da će njihov izvještaj biti povoljan – što znači produljene certifikata na još četiri godine,” naglasio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

TEKST: S. P.                FOTO: PapukNaturePark

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn