OŽB POŽEGA – Stručni tečaj o osiguranju kvalitete i poboljšanja učinkovitosti intravenske primjene lijeka

Datum objave: 08. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – U organizaciji Podružnice HUMS-a Požega i Opće županijske bolnice, danas se u Gospodarskoj komori u Požegi održava tečaj pod nazivom “Osiguranje kvalitete i poboljšanje učinkovitosti intravenske primjene lijeka”. Tečaj je okupio brojne zainteresirane iz Opće županijske bolnice Požega, Kliničkog bolničkog centra Osijek, Opće bolnice “Dr. Ivan Pedišić” iz Siska, Opće bolnice Našice te pakračke bolnice.

U današnje vrijeme uznapredovale tehnologije primjena intravenskog lijeka na siguran način je neminovna stvar. Današnje infuzijske pumpe posjeduju široki spektar funkcionalnosti primjene lijeka kako tijekom bolničkog liječenja, tako i kod liječenja u kući pacijenta. Stoga je cilj današnjeg tečaja naglasiti važnost primjene intravenske terapije pomoću infuzijskih pumpi na siguran način, te kroz radionice educirati sigurnu i kvalitetnu primjenu intravenskog lijeka.Prigodnim riječima nazočne pozdravila je glavna sestra u Općoj županijskoj bolnici Požega Štefica Knežević. “Obično su prvi koraci teški, no nakon nekoliko uzastopnih tečajeva, nadam se kako će nam to postati rutina te kako neće biti problema ni za nas, ni za naše pacijente,” naglasila je Knežević. Tečaj je otvorio ravnatelj Opće županijske bolnice Požega prof. dr. sc. Željko Glavić.”Čestitam začetnicima ideje da se ovaj tečaj održi i organizatorima te svima vama koji ste svojim dolaskom dali važnost ovoj temi. Tema je vrlo značajna, prije svega za naše bolesnike o kojima skrbimo. Nudimo i dalje svaku podršku u školovanju, edukaciji i napredovanju svim sestrama i medicinskim tehničarima bez obzira o kojoj razini se radilo. I do sad, i od sad, najvažnije je da pacijenti dobiju ono što u današnje vrijeme suvremena tehnologija nudi, što je moguće pružiti te da budu zadovoljni. U tom dijelu sam doista ponosan na rad svih medicinskih sestara i tehničara, kao i svi koji rukovode ovom bolnicom,” naglasio je ravnatelj OŽB Požega.

nn

Uvodno predavanje pod nazivom “Anatomija krvnih žila- pristup krvožilnom sustavu i mogućnosti terapijskih i dijagnostičkih postupaka” održao je doc.dr.sc. Damir Matoković,prim.dr.med. O Umbilikalnom pristupu kod novorođenčadi govorila je prim.mr.Marijana Tomić Rajić, dr.med., “Komplikacije krvožilnog pristupa” prikazao je Ferdinand Slišurić, dr.med., a HEMS – Helicopter Emergency Medical Servise Dario Švajda,dr.med. Primjenu kemoterapije pomoću infuzijske pumpe izložila je će Natalija Dopuđ,dipl.med.techn. koja je obrazložila i prednosti aplikacije kemoterapije pomoću infuzijske pumpe, te iznijela moguće komplikacije aplikacije lijeka putem infuzijske pumpe, uz prezentaciju načina rada i korištenje infuzijske pumpe u OŽB Požega na odjelu dnevne bolnice. Znanje i implementacija načela prevencije infekcije kod i.v. primjene lijeka prikazala je Božica Lovrić,mag.med.techn., i Tihomir Jovanović,mag.med.techn, a na primjerima setova za infuziju i transfuziju tijekom tečaja prošla je Višnja Kopecki, mag.pharm. kroz hrvatske, odnosno europske, norme za pojedine medicinske proizvode. Dalibor Ivanešić,mag.med.techn. prikazat će proceduralne smjernice za upotrebu i održavanje sustava za intraosealni vaskularni pristup. Polaznicima tečaja pružena je mogućnosti ovladati primjenom intravenske terapije na modelima, na siguran način pomoću infuzijskih pumpi, a svaki polaznik dobio je i mogućnost demonstrirati pripremu i primjenu intravenskog lijeka na siguran i kvalitetan način.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn