OTVORENO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U PLETERNICI – Prvo reciklažno dvorište u Požeštini

Datum objave: 08. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Grad Pleternica u životopis može upisati još jedan uspješno realiziran EU projekt. Riječ je o projektu izgradnje Reciklažnog dvorišta, prvog takvog u Požeštini, vrijednog 2,5 milijuna kuna, čijem su svečanom otvorenju uz gradonačelnicu Antoniju Jozić, nazočili i ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić i Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ostali uzvanici.

Nešto malo manje od godinu i pol dana nakon potpisivanja ugovora, u Pleternici je završena izgradnja reciklažnog dvorišta, prvog u Požeštini. Riječ je o projektu vrijednom oko 2 i pol milijuna kuna, najvećim dijelom, od čak 85 posto, financiranom sredstvima Europske unije, „priči“ u kojoj su, s 12, odnosno 3 posto, sudjelovali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Pleternica.

Prostor namijenjen odvojenom prikupljanju komunalnog otpada, izgrađen prema najvišim europskim standardima, uz prvu ženu Grada, gradonačelnicu Antoniju Jozić, otvorili su Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike i Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o, još jednoj u nizu svečanosti otvorenja kapitalnih objekata u Pleternici financiranih europskim sredstvima i novoj ekološkoj stepenici u razvoju istinski zelenog grada koji je, podsjetila je gradonačelnica Jozić, za projekt male hidroelektrane dobila priznanje smart city.

„ Ovo je još jedan dokaz koliko pažnje posvećujemo energetskoj učinkovitosti, smanjenju potrošnje energije i njenoj proizvodnji iz obnovljivih izvora. Sve su to, u konačnici, komponente zaštite okoliša kojoj danas pridodajemo novu vrijednu investiciju, projekt od kojeg će benefite imati cjelokupno stanovništvo Pleternice. Čast mi je i zadovoljstvo što je riječ o prvom reciklažnom dvorištu u Požeštini i što ćemo, i pored brojnih izazova, kroz prateće obrazovne i edukativne aktivnosti projekta, s vremenom naučiti i usvojiti sve načine i mogućnosti odlaganja i zbrinjavanja otpada, po uzoru na ostale zemlje Europske unije i tako dugoročno, prirodu i okoliš koji nas okružuje, čist i nezagađen predati generacijama koje tek dolaze. Reciklažno dvorište je još jedan korak na putu kojim smo krenuli prije nekoliko godina, najprije s odvojenim prikupljanjem otpada, zelenim otocima, a onda i s novom opremom i spremnicima koji će do kraja godine, stići na adrese svih naših kućanstava.“, istaknula je gradonačelnica grada Pleternica, Antonija Jozić.

Da je riječ o uistinu kvalitetnom projektu, istaknuo je na svečanosti otvorenja Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pohvalivši vodstvo Grada i stručnjake tamošnjeg poduzetničkog centra.“ Objekti poput ovog neophodni su za izgradnju cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom. Prepoznali su to u Gradu Pleternica, dokazavši još jednom, kako kvalitetno znaju pripremiti, prijaviti, a onda, uz dobivena sredstva, projekt privesti i kraju, jer oni koji rade dobro, dobro rade sve, za razliku od onih koji ne rade ništa. Za sva pitanja, stručno-tehničku pomoć i logističku podršku, Fond će i nadalje biti mjesto na koje se možete obratiti“, zaključio je Ponoš.


Primjer reciklažnog dvorišta u Pleternici ogledni je primjer i za ostale ovakve projekte u Hrvatskoj, jer, samo tako možemo realizirati ciljeve koje smo si postavili kada je riječ o povećanju količine odvojenog otpada na kućnom pragu, podsjetio je i prvi čovjek ministarstva zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić.

“ Čestitam vodstvu grada, projektnom timu i Pleterničanima i Pleterničankama, na uistinu sjajnoj priči. Nastavak je to pozitivnih trendova u posljednjih godinu i pol dana, kada smo diljem Hrvatske, potpisali ukupno 128 ugovora za izgradnju reciklažnih dvorišta ukupne vrijednosti oko 340 milijuna kuna. Uz pleterničko reciklažno dvorište, dobra je situacija i u ostatku Požeško slavonske županije. Tu je gotovo izgrađeno lipičko dvorište, otvorenje reciklažnog dvorišta u Požegi, nekoliko mobilnih dvorišta, a u tijeku je i natječaj za nabavu spremnika, njih nešto više od milijun i 200 tisuća za područje cijele Hrvatske. Radimo najbolje što znamo i možemo, želeći se približiti izazovno postavljenom cilju od oko 50 posto odvojenog otpada do kraja 2020.godine.“, rekao je ministar Ćorić.

Zadovoljstvo uspješno realiziranim projektom izgradnje reciklažnog dvorišta u Pleternici na svečanosti otvorenja istaknuo je i župan Požeško slavonski, Alojz Tomašević.“ Ekološka osviještenost, energetska učinkovitost, otpad kao sirovina i nova vrijednost-sve su to elementi iznimno vrijednog projekta čiji je dugoročni cilj učiniti najljepšu županiju još ljepšom i čišćom. Istim putem, nakon Pleternice, idu i Velika i Požega i Pakrac i Lipik, a puno očekujemo i od regionalnog centra za gospodarenje otpadom, Šagulje Ivik, na području Brodsko-posavske županije,“ istaknuo je župan Tomašević.


U reciklažnom dvorištu Pleternica, izgrađenom u Industrijskoj zoni u ulici Ante Starčevića, na oko 2 tisuće četvornih metara, građani će, već od sutra, u utorak, 9.travnja, od 9 sati, besplatno moći dovesti otpad, te ga zbrinuti uz pomoć djelatnika Komunalca Požega d.o.o, koji će objektom i upravljati, upoznao je direktor poduzeća, Anto Bekić.

Uz čelne ljude Grada Pleternica i Županije Požeško slavonske, predstavnike Fonda i Ministarstva, svečanosti otvorenja reciklažnog dvorišta, nazočili su i saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnik Požege, Darko Puljašić, te kolege načelnici iz Općine Kaptol i Velika, Mile Pavičić i Vlado Boban.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn