OTVORENE 23. POLJOPRIVREDNO-PODUZETNIČKE IDEJE – Manifestacija s tradicijom koja osnažuje turizam i razvoj ruralnog prostora

Datum objave: 23. 9. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje, priča koja već dulje od dva desetljeća s ciljem razvoja ruralnog prostora i gospodarstva spaja male poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, stručnjake i znanstvenike i ove je godine, u organizaciji Brodsko posavske županije, otvorena u Novoj Gradiški. Središnja gospodarska manifestacija ovog dijela regije naredna vas dva dana, s brojnim sadržajima, očekuje na glavnom novogradiškom trg

Kada su osmišljene, Poljoprivredno poduzetničke ideje bile su servis, platforma za pomoć malim poduzetnicima i obrtnicima, te prije svega, poljoprivrednicima, vlasnicima tada malobrojnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, u prilagodbi novim zahtjevnim europskim pravilima igre. 23 godine kasnije, središnja je to gospodarska manifestacija ovog dijela regije i jedan od značajnijih sajmova koji okuplja domaće poljoprivrednike, proizvođače, stručnjake i znanstvenike, spajajući tako, na jednom mjestu, sve ono što bi trebalo doprinijeti razvoju gospodarstva.

Priča s tradicijom u organizaciji Brodsko posavske županije i Udruge Novogradiški sajam, čiji je cilj razvoj ruralnog prostora, ali i turizma, što je prepoznala i Turistička zajednica Brodsko posavske županije na čelu s direktoricom Ružicom Vidaković, službeno je otvorena na središnjem novogradiškom trgu, na žalost, bez predstavnika Grada domaćina.

Učinili su to, u ime organizatora, župan Danijel Marušić i Ivan Ciprijan, voditelj Odjela za ruralnu infrastrukturu Ministarstva poljoprivrede, ističući značaj manifestacije koja, predstavnike “struke”, ali i posjetitelje, uz priliku za kupovinom zdravih, autohtonih i domaćih proizvoda, educira i inofrmira o važnosti i vrijednosti ruralnog prostora i svih potencijala “kontinenta”.

Podsjetio je na to, prilikom otvorenja, prvi čovjek Brodsko posavske županije, naglasivši značaj ovakvih događanja u svjetlu trenutne svjetske krize u kojoj je samodostatnost, prije svega ona u smislu proizvodnje hrane, iznimno važna. “Čestitam svima koji su organizirali ali i uspješno, svih ovih godina, održali priču s tradicijom dugom 23 godine, jer osim što je riječ o manifestaciji iznimnog gospodarskog značaja, sajam je to izložbenog i edukativnog karaktera koji posjetiteljima i izlagačima nudi priliku da se upoznaju s najnovijim trendovima i dostignućima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, dodatno je oplemenjujući i s turizmom. Uz priliku za promocijom domaćeg, lokalnog, najveća vrijednost ove manifestacije je razmjena iskustava, što su, uz njenu kvalitetu, prepoznali i brojni izlagači.”

“Na sve su se to, ove godine, “naslonili” i dobri turistički rezultati, što potvrđuje kako Slavonija, ali prije svega i Brodsko posavska županija, itekako što ima pokazati gostima i posjetiteljima. Uvjerio sam se u to i osobno ovih dana, prilikom službenog posjeta Crnoj Gori gdje se s posebnom pozornošću prati razvoj ruralnog turizma u Hrvatskoj, iako, često, možda ni sami nismo svjesni kolike smo pozitivne iskorake napravili u tom segmentu. Upravo stoga Poljoprivredno poduzetničke ideje podupire i Turistička zajednica naše županije, ponosna na činjenicu što smo čuvari okusa, baštine i prirode. Zbog svega toga, zbog naših obrtnika, poduzetnika, OPG-ovaca, naslijeđa ali i brojnih prilika, ljubomorno moramo čuvati naš prostor, koji je, na sreću, još uvijek neopterećen onečišćenjima i nastaviti razvijati ruralni prostor.”, rekao je župan Danijel Marušić.

Uz nadaleko poznate slavonske gastro delicije, proizvode s okusom i mirisom domaćeg, Hrvatski medni doručak, poljoprivredno-turistička gospodarska priča u dva će dana trajanja posjetiteljima ponuditi i niz pratećih sadržaja koje će u subotu, 24.rujna, od 17 sati, u slavonskom stilu zaključiti članovi HKUU Trenk “Smotrom šetanih kola” na kojoj se očekuje 300-njak sudionika i cjelovečernji tamburaški koncert.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn