OTVORENA NOVA PLETERNIČKA TRŽNICA – Povijesni dan i za prodavače i za kupce

Datum objave: 20. 1. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

PLETERNICA – Nova tržnica u Pleternici projekt je vrijedan 9 milijuna kuna od čega je 7,4 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije kroz program Ruralnog razvoja mjere 7.4.1. , a danas je otvorena na radost tamošnjih stanovnika. “Nadam se će ova tržnica postati bilo našeg grada,” rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

Izgradnja gradske tržnice važan je projekt Grada Pleternice koji je, osim izgradnje zgrade gradske tržnice sa zatvorenim i otvorenim, natkrivenim dijelom, obuhvatio i izgradnju kompletne prateće infrastrukture: parkirališnih prostora, pristupne ceste, javne rasvjete i ograde. Sva udobnost na jednom mjestu koju su i prodavači i kupci željno čekali i ove srijede napokon dočekali.

Gradska tržnica izgrađena je sredstvima Europske unije kroz mjere Ruralnog razvoja.Na vanjskom natkrivenom prostoru nalazi se 28 prodajnih mjesta, parkiralište je kapaciteta 100 mjesta, a u unutarnjem dijelu nalaze se dva veća prostora za mesnicu i ribarnicu, prostori s klupama i osam prostora na koje još trebaju doći rashladne vitrine.Vrijednost je oko devet milijuna kuna od čega je milijun eura iz Europske unije, a ostatak iz proračuna Grada Pleternice, naglasila je gradonačelnica Antonija Jozić.

“Sjećamo se svi da smo našu staru tržnicu u vrijeme kada smo gradili gradski trg, nakon toga odobren nam je ovaj projekt. Prošle godine u lipnju položili smo kamen temeljac, u prosincu smo već imali uporabnu dozvolu i evo, u siječnju ove godine, nekoliko dana nakon 24 obljetnice proglašenja Pleternice gradom započinje s radom i naša gradska tržnica. Ona ima otvoreni i zatvoreni dio, veliko parkiralište koje će poslužiti i onima koji dozove proizvode i onima koji dolaze kupovati. Nadam se će ova tržnica postati bilo našeg grada. Svi znamo da su tržnice mjesto susreta, ali i mjesto prodaje kvalitetnih proizvoda Zlatne doline i iz okolice, iz drugih županija. Nadam se da će moji sugrađani ovdje pronaći zdrave, kvalitetne proizvode te da će rado dolaziti. Kako su tržnice uvijek izvor ekoloških poljoprivrednih proizvoda, nadam se kako će ovi proizvodi završiti i na stolovima ugostiteljskih objekata s područja naše županije, kada se otvore nakon epidemioloških mjera,” rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

Tržnica uvodi visoke standarde kakvi su rijetkost, a na cijeli projekt i konačni rezultat posebno su ponosni u Pleterničkom poduzetničkom centru gdje je projekt i pripremljen. ” Uvijek se trudimo, kada možemo dobiti bespovratna sredstva odraditi to kvalitetno i sadržajno, da projekt nudi sve što je zajednici potrebno. Tako je i s ovim projektom koji je završen prije roka, sve je proteklo kako smo planirali. Ovoj je jedan od najkraćih i najbrže i najuspješnije provedenih projekata na koji smo vrlo ponosni,” naglasila je direktorica Poduzetničkog centra Pletenica Marija Šarić.

“U kakvim smo uvjetima do sada radili, ovo je neusporedivo.Tržnica radi srijedom i subotom, a namjera je da radi svakodnevno. Uskoro će biti i raspisan natječaj za određena mjesta koja će prodavači moći zakupiti po simboličnim cijenama, rekao je direktor pleterničkog Komunalca Ivica Kovačić u čijoj je nadležnosti tržnica. Svoje zadovoljstvo novom tržnicom nisu krili ni prodavači i brojni kupci koji su se na ovaj povijesni dan okupili u svom novom prostoru za njegovanje zajedništva, naravno poštujući epidemiološke mjere.

Mlada poljoprivrednica Matea Zubović iz OPG Zubović pripremljeno povrće prodala je ranije no što je očekivala. ” Doista nismo očekivali ovakav interes. Ovo je veliki napredak i napokon smo smješteni na pravi način – više mjesta, svi imamo jednako prostora i jednake su klupe. Inače trenutno prodajemo “zimsku proizvodnju”- kupus, kelj, luk, salatu, krumpir, špinat ali imamo i sve ostalo po sezonama. Posla je uvijek puno, no od toga e može živjeti. Kod nas u obitelji je poljoprivredna proizvodnja tradicija, suprugovi roditelji se time bave već više od 25 godina, a od prošle godine radimo sami i zadovoljni smo. Nova tržnica stoga nas dodatno veseli i motivira u našem poslovnom razvoju. Ovo je doista povijesni dan za nas i naše kupce, ” rekla nam je Matea.

Gradonačelnica Jozić obavila je simbolično i prvu kupnju na novoj tržnici, a korpu punu zdravih domaćih proizvoda uručit će dvjema socijalno ugroženim obiteljima s područja Pleternice.

TEKST: Sanja Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn