OTVOREN 60. MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVALU ŠIBENIKU – Osječani otvorili jubilarni festival u Šibeniku

Datum objave: 21. 6. 2020. | Kategorija: Kultura

OSIJEK/ POŽEGA – Uspavankom za mišića, svojom uspješnicom u režiji Ljudmile Fedorove, Dječje kazalište Branka Mihaljevića svečano je otvorilo 60. jubilarni Međunarodni dječji festival u Šibeniku! Do 4. srpnja bit će izvedeno ukupno 110 programa, a 26. lipnja u Šibeniku gostuje i Gradsko kazališe Požega s predstavom “Smjehuljica i Mrgud”

Svečanom su otvorenju, u subotu 20. lipnja, nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i Zdravko Zima – izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića. Festival je započeo himnom u izvedbi mezzosopranistice Nere Gojanović, te skladbom „Zdravo maleni# koja se već desetljećima izvodi na otvorenjima jednog od najznačajnijih dječjih festivala u Hrvatskoj. Festival je, uz osječko kazalište koje ga je otvaralo i 1958., simbolično proglasila otvorenim jedna od sudionica prvog šibenskog festivala djeteta Katja Krnčević zajedno sa svoje tri praunučice.

Nakon podizanja festivalske zastave uslijedila je „Uspavanka za mišića“ koju su osječki kazalištarci izveli pred prepunim festivalskim gledalištem na oduševljenje mališana i svih nazočnih na velikoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske. Uoči otvaranja predstavnike Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića primio je i ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić i istaknuo kako se dugogodišnja suradnja s osječkim kazalištem pokazala ključnom i u ovim kriznim vremenima budući da su se Osječani organizirali u samo nekoliko dana i prihvatili poziv u zadnji čas kako bi otvorili jubilarni 60. festival.

Voditeljica propagande Tatjana Grganović zahvalila je organizatorima na pozivu i uz čestitke na važnoj obljetnici naglasila kako osječko dječje kazalište uvijek rado dolazi u Šibenik te da im je osobita čast otvoriti baš ovaj jubilarni 60. festival. Glumica Aleksandra Colnarić našalila se kako je Dječje kazalište uvijek tu u „kriznim“ trenutcima, na prvom festivalu 1958. sa čak dvije predstave i pet izvedbi (Zeko, Zriko i Janje i Živa ulica), na „ratnom“ otvaranju festivala u kompleksu Solaris, a sada i ovom prvom velikom kulturnom događanju nakon korona krize i dodala kako se na prste jedne ruke mogu nabrojiti šibenski festivali na kojima Osječani nisu sudjelovali. „Stekli smo ovdje brojne prijatelje, uspostavili važne poslovne suradnje, brojna vesela druženja i uvijek se rado vraćamo“, zaključila je Colnarić.

Nakon subotnjeg otvorenja do 4. srpnja bit će izvedeno ukupno 110 programa, među kojima će biti i predstava Gradskog kazališta Požega “Smjehuljica i mrgud” u kojoj nastupaju Marijana Matoković i Hrvoje Zalar. Požeška predstava igra 26. lipnja na porstoru ispred šibenske OŠ Fausta Vrančića. Posljednji put GKP je gostovalo u Šibeniku 2017.god. sa sada već kultnom predstavom “U potrazi za dijamantnom suzom”, a požeške kazališatrce posebno raduje činjenica što sudjeluju na 60-tom izdanju Međunarodnog dječjeg festivala. Na kraju će biti otkriven ‘Spomenik djetetu’ koji je izradio akademski kipar Kažimir Hraste kod crkve sv. Barbare.

TEKST: S. P./ T.G.           FOTO:T. G.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn