OTKRIVANJE SPOMEN-PLOČE – U spomen na najkrvaviji novogradiški ratni dan

Datum objave: 19. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Čuvajući živim sjećanje na najkrvaviji novogradiški ratni dan, u subotu, 21.rujna, na inicijativu koordinatora za branitelje, Vlatka Greinera, ispred zgrade Doma kulture, bit će otkrivena spomen ploča na žrtve raketiranja agresorske JNA. Istoga dana, u 12:52, na području grada oglasit će se sirene za uzbunjivanje znakom „prestanak opasnosti“.

21.rujna 1991.godine Novogradiščani pamte kao najkrvaviji ratni dan. Toga je dana, u 12:52, agresorska JNA iz zrakoplova pucala strojnicama i, s ciljem izazivanja panike i onemogućavanja normalnog života građana, raketama pogodila niz vitalnih objekata u gradu. U prvom je naletu pogođena zgrada tadašnje Skupštine Općine grada, pošta, susjedna stambena zgrada,pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke.

U drugom naletu na meti zrakoplova bila je zgrada Doma kulture u kojoj je bila smještena lokalna radio postaja, pekara, obližnje stambene zgrade, te željeznička pruga. Uz najvitalnije objekte u gradu, neprijatelj je raketirao i branu Bačica kod Cernika iz koje se grad opskrbljivao vodom. U napadu na grad, poginulo je 12, a ranjeno 50 osoba. 28 godina kasnije, na inicijativu koordinatora za branitelje, Vlatka Greinera, ispred zgrade Doma kulture, bit će otkrivena spomen ploča na žrtve raketiranja. Istoga dana, u 12:52, na području grada oglasit će se sirene za uzbunjivanje znakom „prestanak opasnosti“.

TEKST: S. T.       FOTO: F. S. (Arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn