OSVIJETLIMO EPILEPSIJU – Prvi put u ljubičastom zasjale požeške arhitektonske ljepotice

Datum objave: 14. 2. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U inicijativu “Osvijetlimo epilepsiju” koju je u pokrenula Hrvatska udruga za epilepsiju u prigodi Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, uključile su se Gradska knjižnica i Gimnazija Požega čije su zgrade, u znak podrške oboljelima, večeras osvijetljene ljubičastim svijetlom, internacionalnom bojom epilepsije.

Međunarodni dan epilepsije, koji su 2015. godine inicirale međunarodne organizacije International Bureau for Epilepsy (IBE) i International League Against Epilepsy (ILAE), diljem svijeta se obilježava drugog ponedjeljka.U našoj je zemlji 14. veljače Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, jedne od najčešćih neuroloških bolesti. Brojnim gradovima koji su večeras svoja prepoznatljiva mjesta i zgrade osvijetlili ljubičastom, internacionalnom bojom epilepsije, pridružila se i Požega. U ljubičastom sjaju lavande čija boja simbolizira i usamljenost koju često osjećaju oboljeli od ove bolesti večeras su, u znak podrške, zasjale požeške arhitektonske ljepotice – nova Gradska knjižnica i Gimnazija.

Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gimnazije Požega dr.sc. Vesna Vlašić, inicijatorica obilježavanja u Požegi prof.dr.sc. Andrea Šimić Klarić, te predstavnici odjela neurologije i psihijatrije te pedijatrije OŽB Požega.

“Epilepsija nije samo zdravstveni problem pojedinca već je to javnozdravstveni problem koji utječe na opću zajednicu. Stoga će u ovakvim aktivnostima Grad Požega sudjelovati i u narednim godinama,” rekao je zamjenik gradonačelnika Miličević čestitajući svim sudionicima požeške akcije obilježavanja.

“Ova inicijativa odvija se u Hrvatskoj od 2014. godine, a ove godine datum Međunarodnog dana oboljelih od epilepsije poklopio se i s Nacionalnim danom koji je u Hrvatskoj uvijek 14. veljače. Ove godine sudjeluje 21 grad u Hrvatskoj, a među njima je prvi put i Požega. Želimo pružiti podršku oboljelima od epilepsije, no isto tako podići svijest njihovih sugrađana o samoj bolesti i o tome da trebaju oboljelima biti podrška i pomoć. Posebno zahvaljujemo ravnateljicama Gradske knjižnice i Gimnazije koje su s radošću prigrlile ideju da ove zgrade obasjamo ljubičastom bojom i na taj način istaknemo i njihove dvije ustanove za koje mislim da su iznimno važne u našem gradu,” rekla je prof.dr.sc. Andrea Šimić Klarić.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se klinički očituje napadajima. Oni se pojavljuju u različitim vremenskim razmacima, a najčešće se mogu prepoznati po karakterističnim simptomima. Prema Europskoj deklaraciji o epilepsiji iz 2011. godine, smatra se da u Europi oko 6 milijuna ljudi ima epilepsiju, a novodijagnosticiranih slučajeva svake godine ima oko 300 tisuća. Ako se primijene slični epidemiološki kriteriji, u Hrvatskoj epilepsiju imao oko 40.000 ljudi.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn