OŠ STJEPANA RADIĆA ČAGLIN – Učenica Ivona Švajda dobitnica posebnog priznanja za promicanje tolerancije i nenasilja “Luka Ritz”

Datum objave: 13. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

ČAGLIN – Svake godine 12. lipnja, na dan Lukine smrti, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodjeljuju se nagrade i priznanja. Ove godine posebno priznanje “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škola bez nasilja dobila je Ivona Švajda, učenica 6. razreda Osnovne škole Stjepana Radića iz Čaglina.

,,Svi ste čuli za Luku Ritza. Mladića, srednjoškolca na pragu života kojeg su huligani na smrt pretukli. Luka je imao 18 godina, završavao je grafičku školu. Svirao je u rock bandu. Poput ostalih svojih vršnjaka i poput svih vas koji čitate ove redove imao je snove i nade. Želio je biti novinar. Vjerovao je da je vrijeme na njegovoj strani. No, Luki je budućnost nasilno oduzeta.“ (izvor MZO)

Od 2008. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta upućuje javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Svake godine 12. lipnja, na dan Lukine smrti, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodjeljuju se nagrade i priznanja. Na svečanosti su uz ministra i djelatnike Ministarstva i Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz.

Na prijedlog pedagoginje Ljiljane Đurđević čaglinska škola za Godišnju nagradu “Luka Ritz” nominirala je Ivonu Švajda, učenica 6. razreda. Ivona je dobila posebno priznanje, a ona, pedagoginja Đurđević i razrednik Krunoslav Pečur nazočili su u MZO svečanoj dodjeli.

TEKST: S. P. /LJ.Đ.                FOTO: OŠ S. Radića Čaglin

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn