OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA POŽEGA – Predstavljen projekt “Kanižlićevi dani”

Datum objave: 14. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U OŠ Antuna Kanižlića danas je predstavljen projekt “Kanižlićevi dani” koji nastavnici i učenici te škole provode tijekom studenog i prosinca ove godine. Projekt je predstavljen na konferenciji za novinare na kojoj je gostovao i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Živjeti s likom i djelom Antuna Kanižlića sastavni je dio školskih dana u školi koja s ponosnom nosi ime velikog prosvjetitelja. Uz to, kako je naglašeno, ukazala se potreba kroz terensku nastavu, izvannastavne i humanitarne aktivnosti te priredbe prigodom Dana škole upoznati kulturnu baštinu grada te pri tom evocirati sjećanja na povijesna zbivanja i znamenite ličnosti.

“Kanižlićevim danima želimo još intenzivnije osvijestiti njegov značaj i iskazati mu poštovanje. Ove godine odabrali smo temu “Prava djece”. Pripremili smo niz poučnih i zabavnih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, radionica i predavanja uz gostovanja stručnih osoba i naših bivših učenika. Posebno svečano bit će 21. studenoga kada slavimo i Dan škole koji ćemo obilježiti prigodnim mjuziklom,” naglasila je voditeljica projekta vjeroučiteljica Ana Marija Biršić Glibo.

Ideju humanizma koju je i Kanižlić njegovao, u školi gaje i kroz dobro poznate humanitarne sajmove – Božićni sajam i Marijine obroke koji će i ove godine upotpuniti “Kanižlićeve dane”. “Radimo na tome da djeca osvijeste da svojim radom mogu pomoći ostaloj djeci koja ne mogu sve ono što oni sami mogu. Dajemo im tako da “uzmu stvar u svoje ruke”, da pomognu drugima te spajamo ono što učimo u školi sa stvarnim životom, učimo ih kako moraju funkcionirati u stvarnom životu,” naglasila je Renata Marinić uz koju su o projektu govorile i Valentina Mirković te Irena Topalušić.

“Redovna nastava daje djeci osnovnu pismenost, uči ih znanjima i ta znanja oni pretvaraju u vještine. Kroz jedno i drugo djeca stvaraju i ostvaruju svoje stavove, a u te osnove ide i kulturološka pismenost – kultura ponašanja, kultura načina života i kultura osvješćivanja i vrednovanja onog što imamo. Na redovnoj nastavni ne uspijevamo udovoljiti svim interesima djece, a oni su veliki, i na nama je zadaća da ih u tim interesima osnažimo za budući život. Upravo to je svrha svih izvannastavnih aktivnosti među kojima je su i naši ovaj projekti. No, sve bi to bilo nedovoljno životno bez izlaska u lokalnu zajednicu stoga zahvaljujemo gradonačelniku Darku Puljašiću i Gradu Požegi na izvrsnoj suradnji u ovom i drugim projektima” naglasila je ravnateljica Marija Samardžija.

Grad Požega stoji iza svih vrijednih projekata, pa tako i onih u Kanižlićevoj školi, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić. “Osnovna škola doista je jezgro osnovnih znanja, a drago mi da ova škola puno radi na tome da razvije empatiju i kulturološke potrebe kod mladih koji će sutra biti kvalitetni ljudi te, nadam se, živjeti i raditi u ovom gradu čineći ga još boljim no što je sada. Antun Kanižlić u svom vremenu, s idejama koje je tada zastupao bio je vizionar, posebna osoba ne samo u Požegi i Slavoniji već i šire. Imamo se čime ponositi, imamo se na što pozivati, imamo obavezu biti grad, ne samo prijatelj djece, već grad koji će odgajati ljude kroz koje će najbolje biti prikazana kvaliteta, vrijednost i dobrota koju ovaj grad ima stoljećima,” naglasio je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn