OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA POŽEGA – Postavljen uređaj za mjerenje podrhtavanja tla

Datum objave: 10. 11. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA –  Osim što sam instrument promiče svijest o stalnoj opasnosti od potresa  ujedno omogućava nastavnicima i učenicima pristup međunarodnom programu GLOBE i STEAM pristupu obrazovanju.

U OŠ Antuna Kanižlića postavljen je instrument za bilježenje podataka o podrhtavanju tla, seizmograf RS4D Turnkey Outdoor. Grad Požega tako je postao dio državne i svjetske mreže seizmoloških mjernih postaja. Nabavu instrumenta je financirao grad Požega, a postavljen je u prostoru škole, gdje će se moći koristiti i u sklopu nastave geografije. Na prezentaciji uređaja, uz ravnateljicu škole Renatu Marinić prisustvovali su izvaredni profesor Davorin Penava i pročelnica Odjela za komunalne djelatnosti Grada Požege Andreja Menđel.

Izgradnja mreže seizmoloških postaja Istočne Slavonije Hrvatske provodi se u suradnji između Sveučilišta u Zagrebu, Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta, Geofizičkog odsjeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek te gradova i osnovnoškolskih ustanova Istočne Hrvatske. Osim što sam instrument promiče svijest o stalnoj opasnosti od potresa  ujedno omogućava nastavnicima i učenicima pristup međunarodnom programu GLOBE i STEAM pristupu obrazovanju.

“Drago nam je da smo došli do ovog trena. Priča o suradnji traje nešto duže, ali napokon smo u zadnjem koraku.Grad Požega je financijskim sredstvima od 8 tisuća kuna podržao nabavu seizmografa, a ovo je dio velike cjeline koja će na kraju dati jednu širu sliku i pomoći u razvoju znanosti i daljnjem istraživanju u seizmičkim područjima. Nadamo se da će kroz rad geografa i profesora ova tema zainteresirati i neke od najmlađih.“rekla je pročelnica Andreja Menđel.

“Svaki uređaj koji grad u suradnji s nama nabavi, postaje dio mreže seizmoloških mjernih postaja i globalne mreže.” rekao je izvanredni profesor Davorin Penava. “Osnovna ideja potekla je nakon velikih potresa u Zagrebu i Petrinji, uočeno je kako na ovom području ne postoje seizmografi koji bi zabilježili mogući potres.Ovaj uređaj nije velik, ali je vrlo snažan, bilježi podrhtavanja koja su udaljena i 17 tisuća kilometara. Potrebno ga je ugraditi na samotno mjesto, na čvrstoj podlozi i što više u blizini tla.Trenutno imamo sedam seizmografa, cilj nam je imati 12 u konačnici. Oni su svi postavljeni na udaljenosti od Osijeka koji je uzet kao središte.“ rekao je profesor Penava.

TEKST: S. Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn