OŠ “ANTE STARČEVIĆA” REŠETARI – Nastavak međunarodnog projekta “Naš zavičajni govor”

Datum objave: 11. 5. 2023. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – Osnovna škola “Ante Starčevića” Rešetari brojnim je projektima i aktivnostima odavno potvrdila kako i male, lokalne škole itekako mogu raditi kao “velike”. Potvrđuje to i međunarodni projekt “Naš zavičajni govor” u okviru kojeg je devet učenika u pratnji ravnatelja i nekoliko nastavnika boravilo u Osnovnoj školi Lupac, u istoimenoj rumunjskoj Općini, koja obrazuje pripadnike hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.

Slijedeći trendove Općine koja je po povlačenju sredstava jedna od nacionalno uspješnijih, ali i Općina koja prepoznaje vrijednost suradnji i razmjene iskustava s brojnim drugim Općinama u zemlji i izvan nje, Osnovna škola “Ante Starčevića” Rešetari još je jednom dokazala kako i male, lokalne škole, itekako mogu raditi kao “velike”.

Potvrđuje to i međunarodni projekt “Naš zavičajni govor”, nastavljen na temelju Natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola u šk. god. 2022./2023., prema kojem je ova škola jedna od 26 škola s dodijeljenim sredstvima za njegovu realizaciju projekta. U okviru jedinstvene višegodišnje projektne priče , devetero učenika škole u pratnji ravnatelja, knjižničarke, vjeroučiteljice, učiteljice razredne nastave i učitelja hrvatskog jezika, boravilo je početkom svibnja u Osnovnoj školi Lupac, u istoimenoj rumunjskoj općini, koja obrazuje pripadnike hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.U okviru projekta koji se provodi dugih osam godina, realizirano je niz aktivnosti, kroz koje su učenici i učitelji obiju škola imali mogućnost usporediti način života i kulturu Hrvata u Domovini i izvan nje, razvijati komunikacijske vještine, obogatiti svoja znanja, njegovati sličnosti, ali isto tako uvažavati razlike, što je i jedna od osnovih razvojnih vizija Općine Rešetari i temelj najpoznatije općinske manifestacije “Rešetaračko proljeće”.

Nakon što su predstavnici škole iz Rumunjske u rujnu protekle godine boravili u Rešetarima, došlo je vrijeme za uzvratni posjet u okviru kojeg su se rešetarački osnovnoškolci upoznali sa specifičnostima Općine Lupac i načinima rada tamošnje Osnovne škole. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje financijski podupire suradnju škola sa školama koje obrazuju pripadnike hrvatske nacionalne manjine, boravak u Rumunjskoj pomogli su Općina Rešetari s načelnikom Zlatkom Aga, Brodsko-posavska županija, Turistička zajednica Brodsko-posavske županije te Izdavačka kuća Školska knjiga.

TEKST: S. Tarbuk                FOTO: resetari.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn