OPERATIVNA AKCIJA “MIR I DOBRO” – Blagdani se mogu proslaviti i drukčije: ljepše, ugodnije i prije svega – svečanije

Datum objave: 13. 12. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Operativna akcija “Mir i dobro” tradicionalno se provodi od 1993. godine. Ove godine akcija se provodi od 13. prosinca 2019. do 08. siječnja 2020. godine. O provedbi i detaljima akcije na konferenciji za novinare govorili su glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković i iz Ravnateljstva civilne zaštite Drago Matijević voditelj Odjela inspekcije  Službe civilne zaštite Požega.

Za vrijeme provođenja Operativne akcije „Mir i dobro“ u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđene su 23 osobe, od kojih je sedam teško tjelesno ozlijeđeno. Ozlijeđeno je šestero djece, od kojih je pet teško. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je: 41 komad raznog oružja, 2121 komada streljiva raznog kalibra, šest kg eksploziva, sedam komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.) te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. Na području Policijske uprave požeško-slavonske za vrijeme provođenja Operativne akcije “Mir i dobro“ od jedne osobe je oduzeto 317 komada streljiva (zbog kaznenog djela iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona – kazneno djelo „Prijetnja“).

“Slijedom navedenog provoditi će se pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava koja mogu izazvati neželjene posljedice, a u suradnji s predstavnicima lokalne vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova upozoravat će se na opasnosti od zlouporabe navedenih sredstava. Isto tako provoditi će se preventivne aktivnosti u cilju podizanja osjećaja sigurnosti građana, održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, te osiguranja veće protočnosti prometa,” naglasila je Nikolina Janković.

O kategorijama pirotehničkih sredstava govorio je Drago Matijević “Prema učincima, a prije svega prema količini eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva koja će se moći nabaviti i upotrebljavati u idućem razdoblju dijele se na F1, F2 i F3 kategoriju, osim petardi i redenika iz kategorije F3 jer njihova je nabavka i uporaba nedopuštena građanima. F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Dostupna su u prodavaonicama i kioscima, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine. Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, osim petardi i redenika iz F3 kategorije dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi, “zaključio je Matijević

Roditeljima se savjetuje da kako bi izbjegli neželjene posljedice,  da ne poklanjaju djeci nešto od čega bi mogli stradati. Petarde nisu igračke, a najčešće uzrokuju ozljede šaka i prstiju, lica i očiju.

KAZNENE ODREDBE

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako je mlađa od 18 godina a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca ili upotrebljava u zatvorenim prostorima ili na prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi ili upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

U okviru projekta “Policija u zajednici” kontakt policajci ove Policijske uprave su i ove godine povodom operativne akcije “Mir i dobro” napravili edukativnu brošuru kojoj je cilj upoznavanje građana i djece o mogućim posljedicama nestručnog i neodgovornog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima. Brošure će se dijeliti građanima i djeci prilikom obilazaka odgojno – obrazovnih i drugih ustanova, prilikom provođenja raznih akcija u prometu te tijekom svih drugih redovnih aktivnosti policije.

TEKST: S. P.        FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn