OPĆINA VRBJE – Projekti koji osluškuju potrebe zajednice

Datum objave: 02. 12. 2022. | Kategorija: Društvo

VRBJE – Vrbje, općina u nizinskom ravničarskom dijelu uz rijeku Savu, uspješnu godinu završava s dva projekta čija će realizacija značajno podići ukupnu kvalitetu življenja mještana. Riječ je o nastavku uspješnog programa “Zajedno za žene”, drugoj fazi prepoznatog EU projekta Zaželi i projektu obnove zgrade Područne škole u Sičicama, nastavku ulaganja u društvenu infrastrukturu, s naglaskom na odgojno-obrazovne objekte.

Privodeći kraju aktualne, završni dio godine Općina Vrbje koristi i za najavu novih projekata koji, uz osluškivanje potreba zajednice, dugoročno vode podizanju ukupne kvalitete življenja mještana. Upravo takav je i projekt obnove zgrade Područne škole u Sičicama, uspješno, unatoč sumnjičavosti dijela lokalne zajednice, priveden kraju u samo dva mjeseca. Realizacija projekta potvrda je kako se, uz strpljenje i suradnju s drugim nadležnim institucijama, prvenstveno matičnom školom “Ljudevita Gaja”, Nova Gradiška i Brodsko posavskom županijom, mogu postići izvrsni rezultati, a dugo godina derutna zgrada škole zablistati kao nikada ranije.

Ulaganje u društvenu infrastrukturu, s naglaskom na odgojno-obrazovne objekte, a u okvirima nadležnosti općinske uprave, jedan je od prioriteta Općine Vrbje, a obnova područne škole u Sičicama tek jedan u nizu pozitivnih primjera osluškivanja potreba zajednice. Provedbom ovog ulaganja osigguran je siguran prostor za provođenje razredne nastave, čime se podiže kvaliteta života i obrazovanja najmlađih i uljepšana vizura središta mjesta.

U Općini Vrbje s pravom su ponosni i na drugu fazu projekta Zaželi, čija je uvodna konferencija održana početkom tjedna, a koji će službeno startati prvog dana mjeseca prosinca. Ukupna vrijednost projekta je 741.600,00 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije, a njegov cilj ublažiti posljedice nezaposlenosti i rizika od siromaštva 15 nezaposlenih žena, kroz zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 90 krajnjih korisnika. Uključivanje na tržište rada u maloj ruralnoj zajednici često je izazovan proces, posebno ako ste žena koja pripada nekoj od ranjivih skupina. Zbog toga nam je, poručio je na uvodnoj konferenciji načelnik Igor Jurišić, iznimno zadovoljstvo što ćemo pridonijeti rješavanju ovog problema, omogućiti uslugu pomoći u kući za najpotrebitije pripadnike zajednice, istovremeno pridonoseći sprječavanju institucionalizacije i povećanju kvalitete života starih i nemoćnih u vlastitom domu.

TEKST: S. Tarbuk                     FOTO: Općina Vrbje

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn