OPĆINA VRBJE – PROJEKT “ZAJEDNO ZA ŽENE”: S nadmašenim planiranim rezultatima, u očekivanju treće faze projekta

Datum objave: 07. 10. 2021. | Kategorija: Društvo

VRBJE – U očekivanju treće faze, za ruralna i područja s velikim brojem staračkih domaćinstava, iznimno korisnog projekta “Zaželi”, u Općini Vrbje održana je završna konferencija njegovog drugog “izdanja”, vrijedna 928.650,00 kuna. Uz korisnice projekta, predstavnike partnera, lokalnih organizacija civilnog društva konferenciji je nazočio i načelnik Igor Jurišić, zadovoljan visokom kvalitetom provedbe i ostvarenim projektnim ciljevima

Jedan od europskih projekata koji se, diljem Hrvatske, već u svojoj prvoj fazi, pokazao kao pun pogodak, opravdanost provedbe potvrdio je i nakon još jedne godine. Riječ je o projektu Zaželi koji istovremeno riješava problem dugotrajno nezaposlenih žena i potrebne skrbi starijih i nemoćnih osoba kakvih je u ruralnim područjima Slavonije značajan broj. Druga faza projekta ovih je dana uspješno privedena kraju i u Općini Vrbje, što je potvrđeno i na završnoj konferenciji kojoj su, uz korisnice projekta, predstavnike partnera i lokalnih organizacija civilnog društva, nazočio i prvi čovjek Općine, načelnik Igor Jurišić. Zadovoljan visokom kvalitetom provedbe i ostvarenim projektnim ciljevima, načelnik je tom prilikom naglasio i kako se nada trećoj fazi programa koja bi omogućila dugotrajnije zapošljavanje ciljne skupine na pružanju usluga koje, evidentno je, značajno podižu kvalitetu života i spriječavaju institucionalizaciju starijih i nemoćnih sumještana .

“Općina Vrbje nastojala je tijekom provedbe projekta gotovo sve usluge i robe nabavljati unutar lokalne zajednice, te tako potaći ekonomski, gospodarski i socijalni oporavak općine, što je, uz postignute ciljeve, dodatni benefit projekta. Čestitam korisnicama projekta na izvrsno obavljenom poslu i na uspješno položenim programima osposobljavanja.”, rekao je Jurišić.

Ukupna vrijednost projekta Zajedno za žene je 928.650,00 kuna sa sufinanciranjem iz Europskog socijalnog fonda, od čega 85 posto čine sredstva EU, a 15 posto ona Republike Hrvatske. Kroz zapošljavanje 10 žena, pripadnica ciljne skupine, na pružanju usluge pomoći u kući za 60 krajnjih korisnika došlo je do povećanja zaposlenosti ove marginalizirane skupine što je bio i cilj poziva, kao i Strategije Europa 2020., osnažen je i unaprijeđen radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, razvijene su deficitarne socijalne usluge, potaknuta socijalna uključenost, te u konačnici, povećana razina kvalitete života krajnjih korisnika.

Projektom su obuhvaćena naselja Mačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci, a 10 nezaposlenih žena prošlo je i odgovarajući program osposobljavanje; njih 6 za gerontodomaćice i četiri za zanimanje cvjećarke-aranžerke. Uslugom pomoći u kući obuhvaćeno je ukupno 69 krajnjih korisnika i korisnica, od čega 44 ženske i 25 muških osoba, čime su nadmašeni projektom planirani rezultati, što uz sjajno završno vrednovanje potvrđuje i činjenica kako se 58 krajnjih korisnika želi ponovo uključiti u provedbu projekta, kad i ako to bude moguće. Uz voditelja promocije projekta, Josipa Brozovića, prisutne su, u ime partnerske organizacije, Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, pozdravile i ravnateljica Marija Jugović te voditeljica projekta Lidija Konjević.

TEKST: S.T         FOTO:OpcinaVrbje

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn