OPĆINA VELIKA – Svečanom sjednicom proslavljen Dan općine i svetkovina zaštitnika sv. Augustina

Datum objave: 28. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

VELIKA – Uz svetkovinu zaštitnika Župe i Općine Sv. Augustina, svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je obilježen Dan općine Velika. Uz brojne predstavnike javnog, kulturnog, političkog života, načelnike i gradonačelnike, župana te predstavnika OPG-ova, različitih udruga i gospodarstvenika svojom nazočnošću dan općine Velika uveličali su brojni gosti iz drugih dijelova Hrvatske te pomoćnici ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška i ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović, prigodnim riječima prisutne je pozdravio načelnik općine Vlado Boban. Uz zahvalu svima koji djeluju i rade za dobrobit općine, podsjetio je na realizirane projekte te upoznao s nekim od planova za budućnost. “Peti mi je mandat i moji kolege složit će se da se sada radi više no ikada do sada. U pola ovog mandata napravljeno je više no u protekla četiri mandata. Novom poreznom reformom, novim odlukama vlade, novim načinom preustroja lokalnih jedinica svi osjetimo pozitivne učinke u svojim proračunima. Preko 20 posto je povećanje od izvornog proračuna iz decentraliziranih sredstava koja dolaze u proračun kako bi se moglo raditi više no ikada. No jedna osoba ne može napraviti ništa, projekti su rezultat simbioze svih nas, povezanosti od županijske uprave, ureda za urbanizam do projektanata i ostalih službi i ministarstava. U razdoblju od godinu dana učinili smo mnogo, a mnogo toga je i u planu,” rekao je načelnik Boban.

“Prije dva mjeseca otvorili smo u Radovancima jedan od najmodernijih društvenih domova, ovih dana uvodimo izvođača radova na teren za izgradnju Reciklažnog dvorišta, projekt vrijedan preko 3,5 milijuna kuna za koji smo osigurali i sredstva i potrebne dokumente. Kao kapitalne radove u ovoj godini bilježimo i sustav odvodnje na relaciji Velika – Požega gdje smo s Hrvatskim vodama, Tekijom i Gradom Požegom uspjeli osigurati sredstva u 100 postotnom iznosu u iznosu od preko 100 milijuna kuna. Zajedno radimo s Kutjevom na projektu aglomeracije Kutjevo – Velika gdje nakon završetka projekta u Trnovcu, projekt ide dalje sa svim ostalim naseljima u općini Velika. Mnogi od vas 2014. godine bili su na terenu Dječjeg vrtića gdje smo otvarali vrtić s 50 mjesta, da bi ovih dana krenuli u radove proširenja jer potrebe su daleko veće od postojećih mjesta i nadam se kako će do zime ova rekonstrukcija biti dovršena te da ćemo povećati kapacitete za još tri skupine i zadovoljiti sve potrebe. Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša obavili smo energetsku obnovu društvenog doma u samom naselju Velika, u obnovi je trenutno dom u Oljasima, a u pripremi su i drugi projekti. Gotova je plinifikacija naselja Velika, radit ćemo dalje za ostatak općine, a zahvaljujući entuzijastima i privatnom poduzetništvu koje zapošljava stanovništvo mijenjanju se i određene stvari vezane uz gospodarstvo – počeli su i radovi na bazenima. To je veliki pomak i Velika će doista imati svoju budućnost. U planovima za budućnost je nekadašnji objekt pogona Orljave koji će uskoro država dodijeliti općina Velika a općina će te prostore kroz javni poziv ponuditi svima koji žele pokrenuti određeni posao ili obrt. Planiramo pri tom uvesti i novu mjeru za obrtnike gdje će općina financirati kamate kredita koji je podignut za pokretanje posla,”naglasio je između ostalog načelnik Boban dodajući kako kroz svoje infrastrukturne objekte Velika već zadovoljava kriterije jednog malog grada te se nada kako će se taj trend i nastaviti.

U ime svih nazočnih predstavnika općina i gradova Dan općine načelniku Bobanu, Veličankama i Veličanima čestitao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Posebne čestitke uputio je i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te uvijek rado viđeni gost u Velikoj, pomoćnik ministra Regionalnog razvoja i EU fondova Davor Huška, a prigodnim riječima pozdravila ih je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Svojim dolaskom veličku svečanost uveličali su i saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa suradnicima, gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predstavnik grada Bakra Tomislav Dundović, načelnica prijateljske općine Raša Glorija Paleska sa suradnicima, načelnik općine Satnica Đakovačka Željko Šimić, načelnik općine Sibinj Josip Pavić, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik općine Bedekovčina Davor Ban, načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije Zdravko Mandić, Dalibor Bardač, Ivica Kovačević te Mile Pavičić, predstavnici vojske, PU požeško-slavonske te drugi uzvanici.U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Tamburaškog orkestra OŠ Vladimir Nazor iz Trenkova s dirigentom Zvjezdanom Marjanovićem.

Uručena su i javna priznanja koja su ove godine primili mlada sportašica Monika Jelić za promicanje sporta i sportski uspjeh u Taekwondo-u, JU Park prirode Papuk za suradnju i ulaganje na području općine Velika, Udruga Veličanka za kvalitetan rad s građanima i privlačenje sredstava iz EU fondova, NK Papuk Velika za rad s mladima i 90 godina dugu sportsku tradiciju, te DVD Velika za humani i društveni rad.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn