OPĆINA STARO PETROVO SELO – Skrb o starima i nemoćnima i dugotrajno nezaposlenim ženama

Datum objave: 13. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

STARO PETROVO SELO – Vodeći se vizijom ravnomjernog razvoja i potrebama svih svojih mještana, Općina Staro Petrovo Selo, nastavljajući pozitivne trendove, naredna će 24 mjeseca, u suradnji s partnerima, provoditi projekt “Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici“. Uz kontinuiranu skrb o starima i nemoćnima, priliku za kvalitetniji i ispunjeniji život zahvaljujući II fazi projekta “Zaželi” dobit će i 15 dugotrajno nezaposlenih žena

Iako je epidemija koronavirusa posljednjih mjeseci diljem svijeta zaustavila brojne planirane aktivnosti, Općina Staro Petrovo Selo, vodeći se vizijom ravnomjernog razvoja i potrebama svih svojih mještana, uspješno je nastavila provedbu niza projekata čiji je cilj, na prvom mjestu, podizanje kvalitete življenja. Na tom je tragu i projekt “Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici“, koji će Općina zajedno s partnerima – novogradiškom Općom bolnicom, Centrom za socijalnu skrb, Udrugom Matice hrvatskih umirovljenika i Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška, provoditi naredne dvije godine. Svrha projekta vrijednog 1.499.767,78 kuna je ublažavanje socijalne isključenosti starijih osoba koje žive u samostalnom kućanstvu u prometno izoliranim naseljima, širenjem i unapređenjem kvalitete socijalnih usluga, kao i uspostavljenje bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji o njima skrbe.

Iznimno vrijedan projekt namijenjen osobama starijim od 65 godina korisnicama će, tijekom provedbe, pružiti uslugu prijevoza i pratnje od mjesta stanovanja do liječnika, ljekarne, institucija socijalne skrbi i društvenih aktivnosti, te dugoročno osigurati prostor za osobni razvoj 100 starih i nemoćnih kao i osnažiti kapacitete 8 stručnjaka za pružanje socijalnih usluga starijim osobama. ” Posljednje četiri godine aktivno se javljamo na sve projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, koje, na našu sreću, uspijevamo i provoditi na području Općine. Sve su to iznosi u stopostotnom financiranju, zahvaljujući čemu novac iz Proračuna uspijevamo usmjeriti u infrastrukturu, što planiramo učiniti i sada, uređujući itekako potreban prostor našim umirovljenicima.”, upoznaje prvi čovjek Općine, načelnik Nikola Denis. Uz nove prostorije za najstariju skupinu mještana, Općina je kroz projekt, za potrebe prijevoza korisnika, nabavila i automobil, što će pridonijeti i .prevladavanju prometne izoliranosti. Uz kontinuiranu skrb o starima i nemoćnima, priliku za kvalitetniji i ispunjeniji život, narednih će 24 mjeseca, zahvaljujući II fazi projekta “Zaželi”, dobiti i 15 dugotrajno nezaposlenih žena. Jedinstveni projekt kojim je, diljem Hrvatske, pružena prilika brojnim ženama, i u Općini Staro Petrovo Selo pokazao se kao pun pogodak, zbog čega je, početkom mjeseca listopada, potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu druge faze, ukupne vrijednosti1.311.030,93 kune.

Uz osnaživanje i unaprjeđenje radnog potencijala ranjivih skupina zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, cilj projekta Zaželi je i ublažavanje rizika od siromaštva kao i poticanje socijalne uključenosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika. U okviru radnog odnosa u periodu od 12 mjeseci zaposlene žene će poboljšati kvalitetu života 90 osoba starije životne dobi .

TEKST: S. Tarbuk  FOTO: staropetrovoselo.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn