OPĆINA STARO PETROVO SELO – Projekt “Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici”

Datum objave: 17. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

STARO PETROVO SELO – Kroz projekt “Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici”, posljednjih nekoliko mjeseci, s ciljem prevladavanja isključenosti starijih, organizirane su kreativne radionice, vrijeme za rekreaciju, zborsko pjevanje, usluge pravnih savjetovanja, a za potrebe brige o zdravlju, zaposlena je i medincinska sestra.

S ciljem prevladavanja socijalne isključenosti svojih najstarijih mještana, kao i podizanja opće kvalitete življenja, u Općini Staro Petrovo Selo posljednjih mjeseci provode projekt “Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici”, vjerujući kako je društvo jako onoliko koliko su jake i njihove najslabije karike. S tim na umu, kroz projekt je do sada organizirano niz zanimljivih i korisnih aktivnosti namijenjenih osobama starijim od 65 godina, a za potrebe brige o zdravlju, zaposlena je i medicinska sestra koja će jednom mjesečno korisnicima mjeriti tlak i šećer u krvi, te, na temelju rezultata, pružati i pojedinačno savjetovanje po pitanju prehrane i važanosti održavanja zdravog stila života.

Znajući kako redovna fizička aktivnost može doprinijeti brojnim pozitivnim promjenama i boljem funkcioniranju organizma u svim životnim dobima, korisnici projekta jednom tjedno imaju priliku sudjelovati i na organiziranim rekreacijskim vježbama čiji je program usmjeren na dijelove najviše podložne degenerativnim promjenama poput kralježnice, kukova, koljena, zglobova i ramena.

Kako kvalitetna starost, uz brigu o zdravlju, zahtijeva i iznimno važan socijalan moment, Staropetrovoselci zlatne generacije koji uživaju u pjevanju, kroz projekt imaju i priliku sudjelovati u amaterskom zboru čije se probe održavaju jednom tjedno, a tu su, za sve ostale i brojne druge kreativne radionice, poput one na temu dekupaž tehnike koja je okupila veliki broj korisnika. Uz aktivnosti namijenjene jačanju duha i tijela, kroz projekt je do sada provedeno i osam pravnih savjetovanja na temu nasljednog prava, ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, imovinsko-pravnim odnosima, te pravima iz sustava socijalne skrbi. Projekt vrijedan 1.499.767,78 kuna u stopostotnom se iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda s ciljem ublažavanja socijalne isključenosti starijih osoba i uspostave bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života onih koji o njima skrbe.

TEKST: S. Tarbuk                   FOTO: Facebook SPS

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn