BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Obavijest poljoprivrednicima: Pratite stanje u nasadima i evidentirajte nastalu štetu

Datum objave: 19. 4. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Početak travnja voćari neće pamtiti po dobrome, zbog čega je Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko posavske županije, svim poljoprivrednim proizvođačima, u očekivanju proglašenja elementarne nepogode i kraja epidemije koronavirusa, uputio obavijest o praćenju stanja u nasadima i na svojim površinama.

Dok se čeka službena odluka o proglašenju elementarne nepogode zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta u mjesecu travnju, kao i službeni kraj epidemije koronavirusa, Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko posavske županije, svim je poljoprivrednim proizvođačima savjetovao da u ruke uzmu mobitele i fotoaparate kako bi što bolje i detaljnije evidentirali nastale štete u nasadima, ukoliko za njih planiraju dobiti odštetu.

U obavijesti, između ostaloga, stoji slijedeće: “Nepovoljni vremenski uvjeti, niske jutarnje temperature i mraz koji su zabilježeni proteklih dana na području Brodsko-posavske županije, dovode do značajnih oštećenja na voćarskim i vinogradarskim kulturama, a kako smo suočeni s epidemijom koronavirusa, koja je, uz niz promjena, dovela i do ograničenog kretanja i djelovanja u svim segmentima poslovanja, samo je odgovornim ponašanjem moguće sačuvati zdravlje i život ljudi. Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda donijelo je zaključak o odgodi zakonom propisanih rokova za dostavu podataka o nastalim štetama koje vrijedi sve do okončanja izvanredne situacije uzrokovane korona virusom i odnosi se na područje cijele Republike Hrvatske. Slijedom navedenoga, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda putem Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije moli da pratite stanje te oštećenicima sugerirate da sve zabilježe fotografijama i video snimkama, a što će povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda na Vašim područjima pomoći utvrditi i provjeriti visinu šteta od prirodnih nepogoda u slučaju ispunjenja uvjeta iz članka 3. stavka 4. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (“Narodne novine” broj 16/19.,). Ukoliko se stvore uvjeti, dobiveni na osnovi tih podataka, moći ćete podnijeti prijedlog županu za proglašenje prirodne nepogode.Molimo da o svemu navedenom obavijestite povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda na Vašem području.”

TEKST: S. Tarbuk          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn