OPĆINA STARO PETROVO SELO -Još jedna uspješna faza projekta “Zaželi”

Datum objave: 23. 6. 2024. | Kategorija: Društvo

STARO PETROVO SELO – Uz osmišljavanje sadržajno bogatog programa za Dan općine, mjesec lipanj obilježio je početak nove faze projekta Zaželi, vrijedne 1.089.000,00 €, kojom su, na period od tri godine, zaposlene 22 osobe

S prvim danom mjeseca lipnja u Općini Staro Petrovo Selo, u okviru projekta Povećanje kvalitete života osoba u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici-prevencija institucionalizacije, zaposleno je 22 pružatelja usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za osobe starije od 65 godina i/ili odrasle osobe s invaliditetom. Svaka zaposlena osoba skrbit će o najmanje 6 pripadnika ciljne skupine kojima će pomagati u obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene i drugim svakodnevnim životnim situacijama i potrebama.

Projektom će biti obuhvaćeno minimalno 132 najpotrebitijih korisnika s područja lokalne zajednice. U okviru projekta predviđena je mjesečna nabava osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština koje će korisnicima olakšati svakodnevni život. Kroz pomoć u kućanskim poslovima, održavanju osobne higijene i drugim svakodnevnim aktivnostima, korisnici će imati bolju kvalitetu života i osjećati se dostojanstvenije i sigurnije u vlastitom okruženju. Pružanjem potrebne pomoći i podrške unutar njihovih domova, smanjuje se potreba za smještajem u institucijama, čime se korisnicima omogućava ostanak u vlastitim domovima što je dulje moguće. Pružatelji usluga također djeluju kao važna socijalna podrška, omogućujući korisnicima da ostanu povezani s lokalnom zajednicom, čime se smanjuje osjećaj izolacije i usamljenosti. Kroz pomoć u svakodnevnim aktivnostima, korisnici će moći zadržati svoju samostalnost i neovisnost, čime se povećava njihovo zadovoljstvo životom. Redovita dostava higijenskih i kućanskih potrepština osigurava da korisnici održavaju visoku razinu osobne higijene i čistoće u svom domu. Aktivnosti unutar projekta doprinose jačanju socijalne kohezije u zajednici, promičući solidarnost i međusobnu podršku. Projektom se poboljšava kvaliteta života korisnika, ali i doprinosi razvoju i jačanju zajednice kao cjeline.

Podsjetimo, projekt Povećanje kvalitete života osoba u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici-prevencija institucionalizacije Općina Staro Petrovo Selo provodi od 11. ožujka 2024. do 11. ožujka 2027. godine. Cilj projekta je povećati stupanj kvalitete života osoba starije životne dobi i/ili osoba s invaliditetom i pridonijeti njihovoj socijalnoj uključenosti. Ukupna vrijednost projekta je 1.089.000,00 €, a intenzitet potpore 100 posto, dok je projekt sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda plus.

Uz svakodnevne aktivnosti na provedbi ovog i brojnih drugih projekata, Općina Staro Petrovo Selo ovih se dana intenzivno priprema za obilježavanje svog dana. Uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća, priliku za rekapitulaciju učinjenoga u proteklom razdoblju, Dan Općine bit će proslavljen brojnim kulturno-sportsko-zabavnim sadržajima uz koncerte Prljavog kazališta u petak, 28. te Tihe Orlića i banda u subotu, 29. lipnja.

TEKST: Simonida Tarbuk                FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn