OPĆINA SIBINJ – Višednevna svečanost obilježavanja 85. obljetnice sibinjskih žrtva, Dana Općine i Dana osnovne škole

Datum objave: 14. 2. 2020. | Kategorija: Društvo


SIBINJ – Komemorirajući žrtve i čuvajući živim sjećanje na 19.veljače 1935.godine, dan kada su pripadnici jugoslavenske žandarmerije mučki pogubili osmoricu seljaka, mještani Općine Sibinj, u prigodi događaja upamćenog kao simbol borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost, višednevnom će svečanošću i brojnim sadržajima, obilježiti Dan Općine, Dan Osnovne škole i 85 obljetnicu sibinjskih žrtava.

Prisjećajući se obljetnice stradanja osmorice seljaka koje su u veljači 1935.godine, zbog domoljubnih ideja, ubili pripadnici jugoslavenske žandarmerije, mještani Općine Sibinj, u srijedu će, 19. dana mjeseca, brojnim sadržajima obilježiti Dan Općine, Dan Osnovne škole i 85.godišnjicu dana koji je postao simbol borbe hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost.
Središnji dan svečanosti počet će okupljanjem gostiju u Osnovnoj školi “Sibinjskih žrtava” nakon koje će uslijediti polaganje vijenaca i sveta misa zadušnica u mjesnoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja. Za točno u podne zakazana je svečana sjednica Općinskog vijeća, a potom i priredba osnovnoškolaca. Danu Općine, Osnovne škole i 85.obljetnici sibinjskih žrtava prethodit će niz glazbeno-scensko-sportskih događanja koje će službeno “otvoriti” koncert Opće opasnosti u subotu, 15.veljače, u Sportskoj dvorani u Sibinju.

Dan kasnije, u nedjelju, 16.veljače, na rasporedu je tradiconalni, šesti po redu polumaraton “Putevima sibinjskih žrtava”. Riječ je o utrci koja nije natjecateljskog karaktera, u dužini od 21,44 kilometra, sa startom u Jakačini Maloj, jedinstvenoj sportskoj priči na kojoj je prošle godine sudjelovalo čak 500 trkača, sportaša i rekreativaca.

U ponedjeljak, 17.veljače , domaćini za goste i prijatelje pripremaju Glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar”u kojem će nastupiti Dječja folklorna skupina KUD-a Slavonija iz Gornjih Andrijevaca i KUD Tomislav Sibinj. Utorak, 18. veljače, sportski je dan rezerviran za osnovnoškolce, prilika za slavlje i međusobno nadmetanje, jer na turniru učenika, sportsku sreću i spremnost okušat će učenici Osnovne škole “Blago Zadro” iz Vukovara i domaćini i slavljenici, učenici Osnovne škole “Sibinjskih žrtava”.

TEKST: S. T.       FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn