OPĆINA SIBINJ – Sve spremno za višednevnu svečanost obilježavanja 88. obljetnice sibinjskih žrtva, Dana Općine i Dana osnovne škole

Datum objave: 13. 2. 2023. | Kategorija: Društvo

SIBINJ – Komemorirajući žrtve i čuvajući živim sjećanje na 19. veljače 1935.godine, dan kada su pripadnici jugoslavenske žandarmerije mučki pogubili osmoricu seljaka, mještani Općine Sibinj, u prigodi događaja upamćenog kao simbol borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost, ovaj će tjedan, višednevnom svečanošću i brojnim sadržajima, obilježiti Dan Općine, Dan Osnovne škole i 88 obljetnicu sibinjskih žrtava

Prisjećajući se obljetnice stradanja osmorice seljaka koje su u veljači 1935.godine, zbog domoljubnih ideja, ubili pripadnici jugoslavenske žandarmerije, mještani Općine Sibinj, u petak će, 17. veljače, brojnim sadržajima obilježiti Dan Općine, Dan Osnovne škole i 88. godišnjicu dana koji je postao simbol borbe hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost.

Središnji dan svečanosti počet će u 10.30., polaganjem vijenaca na spomeniku sibinjskim žrtvama, spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima, te svetom misom zadušnicom u mjesnoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja. Za točno u podne u sportskoj dvorani Osnovne škole Sibinjskih žrtava zakazana je svečana sjednica Općinskog vijeća uz kulturno umjetnički program sibinjskih osnovnoškolaca.

Danu Općine, Osnovne škole i 88.obljetnici sibinjskih žrtava prethodit će predstavljanje dokumentarnog filma Zapovjednici sajmišta, prikazanog na Vukovar film festivalu, u četvrtak, 16.veljače u mjesnom društvenom domu uz nazočnost gosta večeri- legendarnog doktora Ivana Anđelića.

Subota, 18.veljače, rezervirana je za zabavu i tradiciju uz nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava i humanitarni koncert Ivana Zaka. Višednevni program obilježavanja najsvečanijeg dana u životu Općine, završit će u nedjelju, 19.veljače, tradiconalnim polumaratonom “Putevima sibinjskih žrtava”. Riječ je o utrci koja nije natjecateljskog karaktera, u dužini od 21,44 kilometra, sa startom u Jakačini Maloj, jedinstvenoj sportskoj priči na kojoj je proteklih godina sudjelovalo i nekoliko stotina sportaša i rekreativaca.

TEKST: S. Tarbuk           FOTO: Plakati

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn