OPĆINA REŠETARI – Završna konferencija projekta “Kreirajmo kvalitetniji život zajedno”

Datum objave: 20. 7. 2022. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – Općina Rešetari, jedna od nacionalno uspješnijih po povlačenju europskih sredstava, privela je kraju drugu fazu projekta “Kreirajmo kvalitetniji život zajedno”, financiranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Kroz projekt ukupne vrijednosti 3.246.450,00 kuna zaposleno je 35 žena koje su se tijekom 12 mjeseci brinule o 210 starijih i nemoćnih osoba na području općine. Uz podjelu svjedožbi, završna konferencija bila je prilika i za najavu treće faze projekta Zaželi koja bi, bude li sve išlo prema planu, trebala “startati” na jesen.

Iako ne može riješiti problem demografskog deficita i sve većeg broja starijih i nemoćnih, projekt Zaželi, proteklih se godina, posebno u ruralnim područjima Slavonije, pokazao kao pun pogodak, jer, osim što je osnažio i unaprijedio radni potencijal dugotrajno nezaposlenih žena, uspješno je povećao kvalitetu života krajnjih korisnika, potičući i njihovu socijalnu uključenost.

Potvrdila je to i završna konferencija njegove druge faze, koja se, pod nazivom “Kreirajmo kvalitetniji život zajedno” provodila na području Općine Rešetari. Financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, kroz Program “Zaželi program zapošljavanja žena-Faza 2”, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, vrijedan 3.246.450,00 kuna, projekt je zaposlio 35 žena koje su tijekom 12 mjeseci brinule o 210 starijih i nemoćnih, ali se i dodatno obrazovale za zanimanja gerontodomaćica, voditeljica OPG-a, računalnih operaterki i cvjećarki.

Uz iznimno zadovoljne krajnje korisnike koji su, uz redovne mjesečne higijenske pakete i svakodnevnu pomoć u domaćinstvu, u zaposlenim ženama dobile i istinske prijatelje, projekt je nastavio smjer dosadašnjeg djelovanja Općine Rešetari kojoj je kontinuirano podizanje kvalitete življenja svih mještana, prioritet. Istaknuo je to na završnoj konferenciji i prvi čovjek Općine, načelnik Zlatko Aga, rekavši i kako su kroz dvije, uspješno realizirane faze projekta, povukli gotovo 10 milijuna kuna, što, uz novo stvorene kapacitete, otvara i nove održive okvire, zbog čega je Općina u svibnju izradila i prijavila i novi projekt Zaželi, koji bi, bude li sve išlo prema planu, trebao krenuti u realizaciju od listopada ove godine.

S benefitima projekta čiji skori nastavak s nestrpljenjem očekuju krajnji korisnici, upoznale su Marija Mateša iz tvrtke Sintagma Consulting i Marina Romić, voditeljica projekta, zadovoljne ostvarenim rezultatima. Uz primljene svjedožbe, 35 zaposlenih žena Općina Rešetari nagradila je i ljetovanjem u prijateljskoj Općini Kanfanar.

TEKST: Simonida Tarbuk               FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn