OPĆINA REŠETARI: Započinje druga faza Programa zapošljavanja žena „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno” vrijednog 3,2 mil.kn

Datum objave: 13. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – Nakon uspješno provedene prve faze projekta zapošljavanja žena Zaželi, Općina Rešetari službeno starta s drugom fazom Programa pod nazivom „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno“, vrijednog 3,2 milijuna kuna u kojoj će zaposliti 35 žena. Povodom početka provedbe II. faze projekta danas, 13. kolovoza 2021. godine održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti projekta.

Općina Rešetari počinje drugu fazu Programa zapošljavanja žena„Kreirajmo kvalitetniji život zajedno“ vrijednog 3,2 milijuna kuna. Projekt „Pomoć zajednici -Zaželi” s ciljem pristupa zapošljavanju i tržištu rada ženama s područja Općine odobren je u 100-tnom iznosu financiranja u vrijednosti od 3.246.450,00 kn. Projektom će biti zaposleno 35 žena koje će brinuti o 210 korisnika starije životne dobi u nepovoljnom položaju, a kojima je potrebna pomoć u svakodnevnom životu. Projekt koji provode Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Podružnica Slavonski Brod službeno je predstavljen na konferenciji za novinare održanoj 13.kolovoza.

„Ovaj program, osim što osigurava zapošljavanje žena, pruža i mogućnost njihovog obrazovanja i pripreme za tržište rada nakon završetka. Riječ je o iznimno vrijednom projektu kojim je, kako kroz prvu, tako i kroz drugu njegovu fazu, omogućena financijska sigurnost djelatnika, što je, dugotrajno nezaposlenim ženama, itekako značajno,” rekao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

„Ono najvažnije je ipak što smo omogućili da se starim i nemoćnima osigura pomoć i dostojanstven život. Želja i strateški plan Općine je da se kroz dogledno vrijeme u suradnji sa županijom i državom krene u realizaciju izgradnje staračkog doma, koji bi uz dosadašnje kapacitete zadovoljio naše potrebe. Međutim, i u ovoj prijelaznoj fazi, projekt koji je osmislila Vlada Republike Hrvatske kroz povlačenje sredstava iz EU, omogućava nam da skrbimo i vodimo brigu o našim starijim i nemoćnim sugrađanima“,zaključio je načelnik.

„Svakodnevne zahvale koje dobivamo od naših korisnika potvrda su kako je ovaj projekt osmišljen na temelju njihovih potreba i da se kvalitetno provodi. Vjerujemo da će i druga njegova faza imati isti uspjeh kao i prva“ , izjavila je voditeljica projekta Marina Romić, dodajući kako će se žene tijekom provedbe odlučiti u kojem se smjeru žele educirati. „Projektom je predviđeno da se djelatnicama omogućiti školovanje, na kraju kojeg će dobiti certifikat“, rekla je Romić podsjećajući kako je u prvoj fazi nabavljeno i 30 bicikala kojima se njegovateljice služe pri obilasku korisnika, a sada i novih pet iz proračunskih sredstava Općine Rešetari.

Projektom Zaželi koji je diljem Hrvatske naišao na izniman interes brojnih jedinica lokalne i regionalne samouprave nastoji se pridonijeti rješavanju problema nezaposlenosti i socijalne isključenosti nezaposlenih žena, starosti od 50 godina naviše, s najvišim srednjoškolskim obrazovanjem, kao i rješavanju problema socijalne isključenosti i niske razine kvalitete života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području Rešetara. Problem navedene skupine žena je nedostatak obrazovnih kvalifikacija, znanja,vještina i radnog iskustva traženih na tržištu rada, neinformiranost, ekonomska ovisnost o drugima, povećan rizik od siromaštva, osjećaj manje vrijednosti, bespomoćnosti, beskorisnosti te socijalne isključenosti, zbog čega ih je potrebno uključiti na tržište rada kako bi stekle radno iskustvo, znanje i vještina, te samopouzdanje u cilju svladavanja efekta obeshrabrenog radnika. Razdoblje provedbe projekta je 15 mjeseci.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: Općina Rešetari

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn