OPĆINA REŠETARI – Obilježena 29. godišnjica vojne akcije “Širinci 92”

Datum objave: 07. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – U Širincima, mjestu sjevernoistočno od Okučana na planini Psunj, 3. siječnja u okviru akcije “Orkan 91”, provedena je istoimena akcija hrvatske vojske i policije kojom je oslobođena gotova cijela Zapadna Slavonija. 29.godišnjica vojno-redarstvene akcije koja se smatra i prvom velikom pobjedom nad agresorom i ove je godine organizirana u domaćinstvu Općine Rešetari.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u Širincima, mjestu sjevernoistočno od Okučana na planini Psunj, obilježena je 29. godišnjica istoimene vojno-redarstvene akcije. Kao dio opsežne i koordinirane vojno-redarstvene operacije “ORKAN 91” kojom je oslobođen veći dio okupiranog teritorija zapadne Slavonije, akcija Širinici 92 smatra se i prvom velikom pobjedom nad agresorom jer njenim je završetkom došlo do stabilizacije novogradiške bojišnice koja se protezala od Psunja pa sve do lijeve obale rijeke Save.

U akciji u kojoj je poginulo 18 branitelja, a njih 22-oje ranjeno, sudjelovali su pripadnici 121. brigade HV, 3. gardijske i 108. brigade HV. Na čelu vojske, u akciji je smrtno stradao i zapovjednik 2. bojne, 121. brigade HV, pukovnik Ivica Atlagović iz Rešetara čija je obitelj inicijator izgradnje spomen obilježja i obilježavanja vojne akcije.

Njemu i drugim braniteljima u čast vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata novogradiškog kraja, izaslanstvo i obitelji poginulih, predstavnici udruga branitelja 3. gardijske brigade, 121. brigade HV, te općine Okučani na čelu s načelnikom Acom Vidakovićem. Skupu su se u ime izaslanstava, obratili domaćin- načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga i pukovnik Adam Tomičić.

TEKST: S. T.            FOTO: www.resetari.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn