OPĆINA REŠETARI – EU projekt za jaču i bolju javnu upravu na usluzi građanima

Datum objave: 15. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – Općina Rešetari izabrana je među 15 jedinica lokalne samouprave kao pilot tijelo javne uprave u provedbi i radu EU projekta ministarstva uprave, financiranog sredstvima Operativnog programa, Učinkovitosti ljudskih potencijala 2014.-2020., Ministarstva uprave i partnera Državne škole za javnu upravu. Cilj projekta čija je vrijednost veća od 40 milijuna kuna je jača i bolja javna uprava na usluzi svojim građanima

Iako je određeni, jednom postignuti status uglavnom lakše dostići nego li ga zadržati, Općina Rešetari kontinuirano se i s pravom navodi kao jedna od uspješnijih u Republici Hrvatskoj u povlačenju europskog novca. Tome u prilog ide i najnoviji projekt za koji su izabrani među 15 jedinica lokalne samouprave kao pilot tijelo javne uprave u provedbi i radu EU projekta ministarstva uprave, financiranog EU sredstvima iz Operativnog programa, Učinkovitosti ljudskih potencijala 2014.-2020., prema Ugovoru o dodijeli bespovratnih sredstava Ministarstva uprave i partnera Državne škole za javnu upravu.

Riječ je o projektu “Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu RH” ukupne vrijednosti 40.524.202,55 kn, koji će se provoditi do svibnja 2022.godine. Opći cilj projekta je povećanje učinkovitosti javne uprave kroz optimatizaciju i standardizaciju poslovnih procesa i uvođenje sustava upravljanja kvalitetom javne uprave. Za ostvarivanje toga cilja potrebno je razviti mehanizam i akte za osiguranje kvalitete kojima će se opseg i kvaliteta usluga koje pruža javna uprava uskladiti sa stvarnim potrebama korisnika, izgraditi IT sustav za potporu upravljanja sustavom kvalitete te razviti kompetencije zaposlenika javne uprave za upravljanje kvalitetom. Sustav upravljanja kvalitetom (CAF -Common Assessment Framework) formalizirani je sustav koji dokumentira procese, postupke i odgovornost za postizanje politika i ciljeva kvalitete, odnosno ima za cilj poboljšanje i optimizaciju procesa, smanjenje troškova, bolje upravljanje ljudskim potencijalima kao i kontinuirano podizanje učinkovitosti tijela javne uprave na svim razinama.

Važno je napomenuti kako je ovo drugi zajednički EU projekt provedbe Ministarstva uprave i Općine Rešetari i priznanje na dosadašnjem radu, jer iza njih je uspješno proveden Pilot projekt -IPA 2012 „Jačanje integriteta javnog sektora. “Iznimno smo ponosni na ukazanoj časti da sudjelujemo i u projektu „Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnoj upravi” koji bi trebao nadograditi naše znanje i sposobnosti da budemo jača i bolja javna uprava na usluzi svojim građanima”, rekao je, ne skrivajući zadovoljstvo, načelnik općine Rešetari Zlatko Aga.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn