OPĆINA REŠETARI- Dogovori o prekograničnoj suradnji sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom

Datum objave: 04. 5. 2023. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – Nakon brojnih uspješnih iskustava s europskim i nacionalnim fondovima, zbog čega ih godinama smatraju jednom od uspješnijih Općina po povlačenju sredstava, Rešetari su spremni okušati se i u projektima prekogranične suradnje. Povod je to inicijalnih radnih sastanaka i susreta s predstavnicima Opštine Irig u Srbiji, autonomna pokrajina Vojvodina i Općine Usora iz Bosne i Hercegovine

Da su projekti prekogranične suradnje jedan od ključnih elemenata europske politike susjedstva koji može odigrati i značajnu ulogu u razvoju lokalne zajednice i pokrenuti nove inicijative, svjesni su i u Općini Rešetari. Osim toga, nakon niza uspješnih iskustava s europskim i nacionalnim fondovima, zbog čega ih godinama smatraju i jednom od uspješnijih Općina po povlačenju sredstava, vrijeme je i za nove izazove. Povod je to inicijalnih radnih sastanaka i susreta s predstavnicima Opštine Irig u Srbiji, autonomna pokrajina Vojvodina i Općine Usora iz Bosne i Hercegovine. Krajem mjeseca travnja radna skupina Općine predvođena načelnikom Zlatkom Aga posjetila je Opštinu Irig i počela razgovore oko pripreme zajedničkog projekta u okviru Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Dogovorenim zajedničkim projektom pridonijet će se osnaživanju pograničnog područja, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurati pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala, potaknuti aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji te doprinijeti stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju, te u konačnici, podići kvalitetu života i integracija cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru. S istim ciljem, radna skupina Općine održala je sastanak i s predstavnicima Općine Usora iz Bosne i Hercegovine, Zeničko-dobojski kanton, spremni osmisliti i pripremiti zajednički projekt. “Veselim se budućoj suradnji, jer ovo će biti temelj za buduće zajedničke projekte koji se planiraju u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska – Srbija, te INTERREG IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji će, u financijskom smislu, u odnosu na nacionalne i europske projekte, biti dosta značajniji“, istaknuo je, nakon radnih sastanaka, prvi čovjek Općine Rešetari, načelnik Zlatko Aga.

TEKST: S. Tarbuk                   FOTO: Općina Rešetari

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn