OPĆINA REŠETARI – Arheološko istraživanje nalazišta Lipovac – Pustošina u Drežniku

Datum objave: 21. 4. 2023. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – Znajući kako bez poznavanja i čuvanja prošlosti nema ni budućnosti, Općina Rešetari ovih je dana počela s hvale vrijednim projektom – arheološkim istraživanjem srednjovjekovnog lokaliteta Lipanovac-Pustošina, jugoistočno od naselja Drežnik. Stručni dio posla provodi Hrvatski restauratorski zavod, a projekt je u potpunosti financiran iz proračuna Općine.

Jedna od nacioanlno najuspješnijih Općina kada je riječ o povlačenju europskih sredstava i provedbi projekata koji imaju za cilj podizanje kvalitete življenja, Općina Rešetari, ovih je dana počela s provdbom hvale vrijedne priče, vjerujući kako, bez poznavanja i čuvanja prošlosti, nema ni budućnosti.

Riječ je o provedbi arehološkog istraživanja nalazišta Lipanovac – Pustošine (Grgurevo) u Drežniku kojeg provodi Hrvatski restauratorski zavod. Ugovorena vrijednost arheološkog istraživanja iznosi 10.617,82 EUR (80.000,00 kn), a projekt je u potpunosti financiran iz proračuna Općine. Srednjovjekovni lokalitet Lipanovac-Pustošina nalazi se jugoistočno od naselja Drežnik, smješten je na povišenom platou na 267 m nadmorske visine i prostire se na k.č.br. 966 i 967 k.o. Drežnik. Lokalitet sa zapadne strane okružuje potok Adžamovka, a s jugoistočne potok Daždevik (Dadišćak).

„U cilju istraživanja povijesne baštine i očuvanja kulturnog sadržaja Općine počeli smo s vrijednim projektom zbog čega sam izuzetno sretan. Riječ je o iznimno bitnom projektu, jer, uz kontinuiranu brigu za budućnost, naša je dužnost da čuvamo i njegujemo i povijest svoga kraja, a područje naselja Drežnik, znaju to već godinama arheolozi, bogato je tragovima prošlosti koje tek treba otkriti i predstaviti,” izjavio je prilikom početka radova prvi čovjek Općine, načelnik Zlatko Aga.

TEKST: S. T.                FOTO: resetari.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn