OPĆINA KAPTOL – Svečano otvoreno reciklažno dvorište

Datum objave: 27. 5. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

KAPTOL – Promišljajući na pravi način o održivom gospodarenju otpadom, ekologiji i zaštiti okoliša, općina Kaptol i službeno je, nakon mjesec dana probnog rada, otvorila reciklažno dvorište u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci.

Novoizgrađeno reciklažno dvorište nalazi se u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci na zemljišnoj čestici od 2700 četvornih metara od čega je površina samog dvorišta 2200 kvadrata. Objekt vrijedan više od 2,8 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša 2,3 milijuna kuna danas je svečan otvoren u nazočnosti brojnih uzvanika i mještana.

“Općina Kaptol prijavila se na ovaj projekt iako nije bila obvezna po novom Zakonu, ali želja nam je bila ovu našu lijepu podpapučku općinu dodatno obogatiti, kako bi naša prirodno lijepa sredina ostala sačuvana.Sve to u cilju dobrobiti zajednice ali i razvoja kontinentalnog turizma u skoroj budućnosti vidimo kao razvojnu šansu. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i enegetsku učinkovost koji je odobrio sredstva. Vrijednost je 2,8 milijuna kuna od čega je Fond bespovratno dao 2,3 milijuna kuna, 206 tisuća dalo je Ministarstvo regionalnog razvoja, a 299 tisuća kuna općina. Vjerujem da će naši mještani prepoznati  višeznačnu vrijednost ovog projekta, no u planu je i dodatna edukacija kako bi svi dali svoj doprinos očuvanju okoliša.” rekao je načelnik općine Mile Pavičić.

Požeški Komunalac pruža uslugu sakupljanja i gospodarenja otpadom na području osam jedinica lokalne samouprave, a upravlja sa šest reciklažnih dvorišta i jednim mobilnim.” Iz dosadašnjih iskustava građani su prepoznali rad reciklažnih dvorišta, koriste ih, jer upravo sav otpad koji nastane u domaćinstvu može se tamo predati. Uz potrebnu infrastrukuturu, radimo i na edukaciji kako bi građane dodatno educirali s ciljem većeg odlaganja te smanjenja otpada koji se odlaže na Vinogradinama.” naglasio je direktor Komunalca Domagoj Lovrić.

Podršku ovakvim projektima daje i Požeško-slavonska županija, naglasio je zamjenik županice Ferdinand Troha. “Lijepo je svjedočiti još jednom reciklažnom dvorištu koje će podići stanadarde komunalne higijene u ovoj općini. Možda je cijeli napor koji sada ulažemo u ove aktivnosti skup, ali još je skuplje ako to ne napravimo. Selekcija otpada i odgovorno zbrinjavanje nema alternativu.” rekao je zamjenik županice Ferdinad Troha.

“Fond je uvijek uz jedinice lokalne samouprave, a osobito nas veseli kada nakon zajedničke akcije dobijemo jedan ovako dobar objekt koji će ići u cilju što boljeg gopodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.” rekao je predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mladen Kovač koji je simbolično predao ključeve dvorišta direktoru Lovriću te tako obilježio i početak službenog rada dvorišta.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je: ponedjeljak – petak 09:00-16:00 sati te subotom od 07:00-12:00 sati. Za sve upite možete se obratiti i telefonski na broj: 034/622-659.

TEKST: S. Pok              FOTO: T. Milanović

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn