OPĆINA KAPTOL – Idejno rješenje za izgradnju Centra za starije u Kaptolu

Datum objave: 06. 7. 2022. | Kategorija: Društvo

KAPTOL – Općina Kaptol predstavila je idejno rješenje za izgradnju Centra za starije u Kaptolu. Zgrada je oblikovana na suvremen način, no uvažava mjerilo i prostor u kojem se nalazi: prednji, dvostrešni volumen zabatom okrenut prema ulici inspiriran je oblikovanjem tradicijskih slavonskih kuća,

Autorice idejnog rješenja su Silvija Pranjić, dipl.ing.arh., Blanka Levačić, dipl.ing.arh. Zgrada je oblikovana na suvremen način, no uvažava mjerilo i prostor u kojem se nalazi: prednji, dvostrešni volumen zabatom okrenut prema ulici inspiriran je oblikovanjem tradicijskih slavonskih kuća, a čiji je pristup jasno vidljiv i na zgradi župnog dvora. Dodatna veza sa tradicijskom arhitekturom očituje se u izboru materijala prednjeg volumena, a to su svijetla žbuka i drveni elementi na pročelju. Velika drvena klupa ispred zgrade također prisjeća na drvene klupe koje su tradicijske kuće gotovo uvijek imale postavljene ispred – one su bile mjesto društvenog života, susreta.

Sadržaji i program zgrade osmišljeni su na način da pružaju usluge starijim osobama prvenstveno vaninstitucionalnog tipa (cjelodnevni boravak, poludnevni boravak, pomoć u kući): blagovaonica sa kuhinjom; prostor dnevnog boravka sa terasom; gerontoambulanta; praonica rublja s omogućenim slobodnim pristupom, pristupni trg s klupom kao novi javni otvoreni prostor za starije; park s vrtom, prostorom za vježbanje i predstave, trg u parku za radionice na otvorenom.

Prostori blagovaonice i boravka koncipirani su na način da ujedno služe za razne radno-terapijske aktivnosti i slobodno vrijeme u zatvorenom, a njihovim pozicioniranjem blizu ulice pozivaju i ostale stanovnike da se uključe.

Školska ulica, te na nju vezana Vetovačka ulica, okupljaju većinu javnih sadržaja Kaptola. Na ovom potezu nalaze se tako glavni kaptolački trg, Trg Vilima Korajca, zatim višestambena zgrada sa poštom i trgovinom, zgrada općine, župnog dvora i crkve, zgrada škole s dvoranom, te sportski park s popratnim sadržajima. Zgrada društvene namjene – centar za starije osobe dodatno će obogatiti i popuniti profil Školske ulice javnim sadržajima na dijelu koji je dosad bio prazan, a svojom veličinom će zadržati mjerilo susjednih građevina

IZVOR: Općina Kaptol

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn