OPĆINA JAKŠIĆ – Vrtić i dalje “bolna točka”

Datum objave: 31. 3. 2015. | Kategorija: Društvo

P1140249

JAKŠIĆ –  Na konfereniciji za novinare načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević sa suradnicima predstavio je projekte koje je ova općina realizirala sredstvima IPARD programa te provedbu projekta “Energetska učinkovitost obiteljskih kuća”. No, i dalje ostaje otvoreno pitanje vrtića čiji dovršetak će, vrlo je izgledno, gotovo u potpunosti ići na trošak općinskog proračuna.  

Općina Jakšić realizirala je dva projekta iz mjere IPARD program 301, a to je kanalizacija naselja Treštanovci i izgradnja odvojka ulice Stjepana Radića u Jakšiću. Radi se o kombiniranom sustavu kanalizacijske odvodnje u Treštanovcima u duljini od 3.2 kilometra. Ukupna investicija bila je vrijedna 3.08 milijuna kuna, s projektnom dokumentacijom i pripremom i aplikacijama navedenog projekta za sredstva. Drugi projekt je izgradnja odvojka Ulice Stjepana Radića ceste, nogostupa i parkirališta u duljini 150 metara i slijepa ulica koja vodi do ulaza u vrtić. U sklopu tog projekta je izgrađena i kanalizacija oborinskih voda u duljini od 260 metara.

“Jučer smo nakon svih provedenih procedura dobili uporabnu dozvolu i podnijeli zahtjev za isplatu sredstava i definitivno smo dobili odluku o dodjeli sredstava od 2.85 milijuna kuna. To je 12 tisuća kuna manje od iznosa kojeg smo trebali dobiti što je beznačajno jer smo se bojali da ćemo izgubiti i puno više. Što se tiče drugog realiziranog projekta radove izvodi tvrtka “Promet građenje” i za desetak dana radovi bi trebali biti gotovi. Nositelj projekta je Agencija za plaćanje, a vrijednost je 505 tisuća kuna. Ovo nije kraj sa IPARD programom, poznato vam je stanje da Hrvatska nije dobila akreditaciju od Europske komisije. Imamo pripremljenih pet građevinskih projekata. Ako i bude natječaja za mjeru 721, iz pravilnika su izbačeni općine i gradovi što je smiješno. To je vjerojatno stoga što su u u većini općina i gradova na vlasti HDZ i HSS,” rekao je načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević na konferenciji za novinare.

Osvrnuo se i na program energetske učinkovitosti  kuća Fonda za zaštitu okoliša. “Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po meni je jedini funkcionalni fond s konkretnim natječajima i projektima. Prošle godine nam je dodijeljeno 996 tisuća kuna za energetsku učinkovitost obiteljskih kuća. Proveli smo jedan natječaj, procedura je bila jako duga i ove godine će se pravila pojednostaviti. U prvom krugu kod nas prijavilo se 20 korisnika, a prošlo je 14 i većina njih je pri realizacijama. Ostalo je još 480 tisuća kuna pa smo obnovili natječaj. Pristiglo je devet prijava, a želja nam je da se sva sredstva iskoriste. Po korisniku se u našoj općini može dobiti 48,7  tisuća kuna od čega je 3,7 tisuća kuna dio koji namiruje općina, a 45 tisuća kuna Fond za zaštitu okoliša,”pojasnio je  Kovačević.

Na konferenciji se razgovaralo o “bolnoj točki” Općine Jakšić, a to je izgradnja vrtića za koji Ministarstvo regionalnog razvoja nije dodijelilo dogovorena sredstva. “Vlada RH od 2011. godine naglašavala je u natječajima Ministarstva regionalnog razvoja da će sufinancirati prve vrtiće u jedinicama lokalne samouprave koje nemaju pad stanovništva sa 70 posto sredstava od ukupne investicije. Mi smo napravili sve uvjete koje smo bili dužni, ali promjenom vlasti ugovor smo morali vratiti. U Ministarstvu regionalnog razvoja već tri godine nas ne žele primiti. Treba nam nešto manje od dva milijuna kuna da ga završimo i podnijeli smo zahtjev prema ministarstvu. Prošle godine smo dobili 300 tisuća kuna od ministarstva, a milijun i 340 tisuća kuna smo izdvojili iz vlastitog proračuna. Vrtić će u konačnici koštati 4.7 milijuna kuna, Planirali smo vrtić završiti prošle godine i bez obzira na obećanja mi ćemo ga u krajnosti morati gotovo sami završiti,” rekao je načelnik općine Kovačević.

TEKST: Tomislav Milanović   FOTO: T. Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn