OPĆINA JAKŠIĆ – Najavljeni brojni vrijedni projekti

Datum objave: 22. 2. 2017. | Kategorija: Društvo

nn12

JAKŠIĆ –  Donacijom Vlade austrijskog Tirola u općinu Jakšić stiglo je 30 računala od  je 20 namijenjeno tamošnjoj osnovnoj školi, a deset će dobiti udruge koje obogaćuju društveni život općine. To je jedna u nizu dobrih vijesti koje nam je predstavio načelnik općine Ivica Kovačević sa svojim suradnicima. “Intenzivnijim radom i agilnošću može se mnogo EU sredstava povući i tako poboljšati život u svojoj sredini i svima koji obavljaju neke aktivnosti. Vidio sam kako postoji puno toga i kako se puno pruža, a onaj koji prvi pruži ruku taj će dobiti i to je bio način na koji smo radili i na koji treba raditi i dalje,” naglasio je načelnik Kovačević.

Jakšićani su posebno ponosni vrtić koji je od 1. rujna do kraja  prošle godine popunio svoj kapacitet s oko 70 djece. “Iako je bilo velikih bojazni da neće biti zainteresiranih, gotovo smo popunili kapacitet od 75 mališana. U početku nije bilo planirano imati jaslice, ali upravo ta skupina je puna što daje nadu u dobru budućnost. Presretni smo što smo zaposlili i mlade stručne osobe, dio je s područja naše općine a dio s područja Požeštine. Nadam se da će u ovoj godini ta nova ustanova još bolje funkcionirati. Pored vrtića,  2014. još od poplave kod EU fonda solidarnosti kanidirali za sanaciju i obnovu cesta u koridoru poplave i uspjeli smo preko Hrvatskih cesta realizirati oko 550 tisuća kuna što su oni i odradili, odnosno obnovili dvije ulice Baruna Trenka i Vilima Korajca u Jakšiću, a očekujem kako ćemo ove godine iz vlastitih sredstava nastaviti i obnovu Kolodvorske ulice. Isto tako dio sredstava, oko 165 tisuća kuna, dobili smo preko Županijske uprave za ceste i ta sredstva smo usmjerili na saniranje vodotoka i odvodnih kanala. Za ovu godinu nastavit ćemo s tim radovima i nadam se završiti, kako bi doveli u funkciju nerazvrstane ceste, rekao je načelnik Ivica Kovačević dodajući kako su u proteklom razdoblju izradili i Razvojnu strategiju, važan dokument koji donosi dodatne bodove prilikom aplikacija na fondove, te najavio početak izgradnje infrastrukture u Gospodarskoj zoni za što je potpisan ugovor. “Ono što je u narednom razdoblju prioritet jest stavljanje u funkciju Gospodarske zone na kojoj počinju radovi na površini od 16 hektrara, bit će to radovi vrijedni  oko 3 do 4 milijuna kuna kako bi je stavili u funkciju za ulazak prvih gospodarstvenika,” rekao je Kovačević.

Uz te aktivnosti, u Cerovcu je izgrađeno nogometno igralište  dva mala dječja igrališta u Jakšiću te po jedno u Treštanovcima, Eminovcima, Rajsavcu i Radnovcu, dok preostaje gradnja u Bertelovcima, Svetinji i Granju. U suradnji s HEP-om završava se rekonstrukcija električne mreže u Eminovcima gdje općina financira štedljivu “led” javnu rasvjetu sa 126 rasvjetnih mjesta pri čemu će Eminovci biti prvo naselje u ovom području s štedljivom rasvjetom, a završetak radova se očekuje do sredine ožujka. Ove godine krenut će zamjena  postojeće s led rasvjetom i u drugim naseljima općine.

IMG_8385

Za naselje Eminovci izrađena je i projektna dokumentacija za izgradnju pješačke staze s parkiralištem i autobusnim ugibalištima a procjena vrijednosti je oko 2 milijuna kuna pri čemu bi radovi trebali biti izvedeni do kraja ove godine. “Slijede i drugi novi projekti koji su aplicirani i to za gradnju vodovoda i kanalizacije u Tekiću procijenjene vrijednosti oko 6 milijuna kuna, a obnovljena je i građevinska dozvola za kanalizaciju Cerovac i Granje. Za naselje Svetinja ishođena je građevinska dozvola za kanalizaciju gdje je vrijednost oko milijuna kuna. Nakon energetske obnove i saniranja područnih škola u Treštanovcima, Cerovcu i Tekiću, slijede Trapari i Rajsavac, a u planu je prenamjena stare knjižnice za potrebe udruga. Nastojat ćemo pomoći i vatrogascima koji rade građevinsku dozvolu  za izgradnju novog doma i aplicirat ćemo na nepovratna sredstva, dok stari varogasni dom želimo dodatno urediti za druge potrebe jer osnivaju se nove udruge koje daju doprinos društvenom životu u općini i svima su potrebni dobri uvjeti za rad,”dodao je Kovačević, koji je već sada se zna, kandidat HDZ-a za još jedna načelnički mandat.

“Hoću li ja biti  načelnik ili netko drugi, manje je bitno, onaj tko se bude prihvatio tog posla mora uložiti još više truda  irada, a  još manje politiziranja. Poslije prve sjednice u vijeću politiziranje nije potrebno, u našem je u ovom mandatu sedam stranka i radili smo zajedno na dobrobit općine. Tamo negdje 2004. godine kada su me prijatelji nagovarali da se prihvatim načelnikovanja, nisam imao previše ambicija, ali vidio sam da se ulaskom u EU otvara niz mogućnosti poboljšanja života na selu, bez zaduživanja proračuna. Intenzivnijim radom i agilnošću može se mnogo sredstava povući i tako poboljšati život u svojoj sredini i svima koji obavljaju neke aktivnosti. Vidio sam kako postoji puno toga i kako se puno pruža, a onaj koji prvi pruži ruku taj će dobiti i to je bio način na koji smo radili i na koji treba raditi i dalje. Tražim i vjerujem da će se mladi uključiti u rad i ako ostanem načelnik, a vjerujem da hoću podržat ću i tražiti pomlađivanje zaposlenika u Općini kako bi s mladim, stručnim ljudima radio još više na povlačenju sredstava koja nisu mala, ali nisu “laka” za dobiti.” zaključio je načelnik Kovačević.

TEKST: S. Pok      FOTO: D.K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn