OPĆINA JAKŠIĆ, NAČELNIK IVICA KOVAČEVIĆ – O postignutim rezultatima ali i brojnim planovima

Datum objave: 29. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – Općina Jakšić proslavit će Dan općine i blagdan sv. Barbare prigodnim programom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća 4. prosinca, kada će načelnik Ivica Kovačević izvijestiti o postignutim rezultatima u godišnjem razdoblju. Dio postignuća, ali i planova, načelnik Kovačević predstavio je, uoči slavlja, na konferenciji za novinare.

U planu Proračuna za 2019. godinu bilo je niz projekata vezanih uz infrastrukturu. Redom su to izgradnja pješačke staze i pješačkog mosta u naseljima Radnovac i Rajsavac što je i završeno, baš kao i obnova Hrvatskog doma u Tekiću. U ovoj godini započeli su i radovi na gradnji i opremanju Reciklažnog dvorišta u Općini Jakšić unutar Gospodarske zone Jakšić. Tu je i Asfaltiranje ulica u Jakšiću i Eminovcima, nova nadstrešnica za strojeve Vlastitog komunalnog pogona, Izgradnja staze i sanitarnog čvora u groblju Jakšić te LED Rasvjeta u dijelu Jakšića, u ulicama Osječka, Stjepana Radića i Kolodvorska, Produljenje vodovodne i kanalizacijske mreže u Jakšiću i Eminovcima,Vodovod i kanalizacija naselja Tekić, Dogradnja vatrogasnog doma DVD Jakšić te Energetska obnova OŠ Mladost Jakšić u vrijednosti preko 5 mil kuna.

” Pješačka staza u Rajsavcu je aplicirana na projekt MUP-a “Sigurnost u prometu”. Ukupan iznos 1.479.368,41 kuna, realiziran je u potpunosti sredstvima MUP u iznosu 700.000 kuna , sredstvima Hrvatskih cesta i Proračuna Općine Jakšić. Radovi se privode kraju i obavljaju se aktivnosti za uporabnu dozvolu. To je duljina oko 980 metara, izgrađen je most na vodotoku između Radnovca i Rajsavca tako da je sada od Jakšića, Radnovca, Rajsavca jedan nogostup koji jamči sigurnost pješacima i iskreno hvala svima koji su omogućili realizaciju tog projekta.” rekao je načelnik Ivica Kovačević. Dodao je kako su Hrvatske ceste prihvatile projektiranje kružnog toka na križanja ulice Osječke i Stjepana Radića, te se očekuje realizacija projekta od strane Hrvatskih cesta u 2020. godini u vrijednosti oko 3,1 milijun kuna.

Hrvatski dom Tekić jedan je od realiziranih projekata, a financiran je sredstvima MRRFEU iz programa održivog razvoja lokalne zajednice 2019. godine sa 300.000 kuna i sredstvima Proračuna Općine Jakšić 285.350 kuna. Dom je stavljen u funkciju, obavljena je vanjska ovojnica, toplinska izolacija, zamijenjeno je dotrajalo krovište s novim panel krovištem te izgrađeno plinsko grijanje. “Potrebno je još osigurati dio opreme za kuhinju, ali mještani Tekića se sada mogu koristiti tim prostorom za svoja druženja i sve ostale aktivnosti na puno kvalitetniji način, ” rekao je načelnik.

Radilo se i u Gospodarskoj zoni gdje je Općina Jakšić nastavila svojim sredstvima gradnju komunalne i cestovne infrastrukture. “Realizacijom Okvirnog sporazuma Niskogradnja Jurčak d.o.o.. uložili smo u ovoj godini 500.000 kuna, izvedeni su radovi na izgradnje infrastrukture, prvenstveno vodovodne i kanalizacijske mreže, površinska odvodnja oborinskih voda i počeli izgradnju kolničke infrastrukture. Glavninu aktivnosti ćemo u nadolazećem razdoblju usmjeriti u aktiviranje opremanja gospodarske zone za stvaranja uvjeta dolaska gospodarstvenika i gradnju gospodarskih objekata. Dva investitora su kupila zemljište i izrađuju projektnu dokumentaciju, a do početka sljedeće godine trebali bi započeti gradnju prva dva gospodarska objekta u Gospodarskoj zoni. Započela je i gradnja Reciklažnog dvorišta unutar Gospodarske zone.”Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Jakšiću u vrijednosti je 2.65 milijuna kuna. Od toga 1.148 iz Europskog programa Konkurentnost i kohezija a ostatak iz Proračuna Općine Jakšić. Radovi su u tijeku i očekujemo završetak i opremanje do proljeća 2020. godine,” naglasio je načelnik Kovačević.

U proteklom razdoblju asfaltirano je i nekoliko ulica iz sredstava općinskog proračuna i to Livadska u Eminovcima duljine 256 a vrijednost je 227.920 kuna, spoj Hrvatskih branitelja i bana J.Jelačića te odvojak Kolodvorske i dio Vukovarske u Jakšiću duljine 405 metara, a u vrijednosti od gotovo 500 tisuća kuna. Postavljena je i nova LED rasvjeta u Jakšiću u ulicama Kolodvorska, S. Radića i Osječka u vrijednosti oko 542 tisuće kuna.
Među financijski “težim” projektima je Vodovod i kanalizacija naselja Tekić. “Nastavljeni su radovi. Investitor je Tekija d.o.o., a sve predradnje koje trebaju biti financirane, učinjeno je to iz proračuna Općine dok su za samu investiciju osigurana iz mjere 7.2.1. ruralnog razvoja preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Početno je bilo ugovoren iznos od 4, 5 milijuna kuna, a sada smo, budući da troškovnici nisu bili usklađeni sa stvarnim stanjem na terenu, uz pravilno obrazloženje dobili dodatnih 2 milijuna kuna iz Agencije. Cijela investicija, vodovod i kanalizacija u duljini od oko 3700 metara, trebala bi biti gotova do ljeta iduće godine.

Od značajne financijske ali i društvene vrijednosti je i Dogradnja vatrogasnog doma.”DVD Jakšiću suradnji s Općinom Jakšić aplicirao je projekt dogradnje vatrogasnog doma, spremišta i vatrogasnog tornja prema Mjeri 7, Operacija 7.4.1. ruralnog razvoja, s procjenom investicije preko 2,3 milijuna kuna.Odobrena su sredstva za dogradnju doma te su tijeku radovi. Do kraja godine očekujemo spajanje s krovom postojećeg starog doma, tijekom zime unutarnji elektro, strojarski i drugi obrtnički radovi,” izvijestio je načelnik.

Uz početak energetske obnove matične OŠ Mladost u Jakšiću, u vrijednosti 5 milijuna kuna te već obavljenih obnova za pet područnih škola, Općina ima i niz mjera kojima skrbi za svoje mlade mještane. “Općina je svojim sredstvima kupila radne bilježnice za sve učenike u vrijednosti 83.000 kuna, za produženi boravak za učenike 1-4 razreda osigurali smo 120.000 kuna, a obavljeno je i uređenje igrališta u Rajsavcu s 35.000 kuna. Uz navedena sredstva Općine ne smijemo zaboraviti svesrdnu pomoć Vlade RH za nabavu udžbenika za sve učenike te pomoć osnivača PSŽ u nabavi pametnih ploča. Općina provodi i niz drugih mjera za mlade, daruje niz godina obitelji novorođene djece, te smo povećali naknadu o ovoj godini a povećat ćemo i u 2020. godini, sufinanciramo prijevoz srednjoškolaca s 90.000 kuna, stipendiramo darovite studente i studente težeg imovinskog stanja sa 90.000 kuna a riječ je o 15 stipendija pri čemu u narednoj godini dižemo broj stipendija na 18 stipendija te iznos sa 600 na 700 kuna što će ukupno biti 126.000 kuna.Sufinanciramo i režijske troškove obiteljima težeg imovinskog stanja, dajemo drva za nabavu ogrjeva, darujemo socijalne pakete. U suradnji s udrugom Veličanka provodimo program “Zaželi” financiran sredstvima europskog socijalnog fonda, projekt traje drugu godinu i istječe sljedeće godine, zaposleno je na našem području 9 osoba koje pomažu 60 korisnika,” rekao je Kovačević.

U novu godinu Općina Jakšić ulazi s brojnim planovima i pripremljenim projektima, dodao je načelnik. Među njima je uređenje stare škole u Jakšiću koju će prenamijeniti u multifunkcionalni Kulturni centar, s prostorom za udruge i prostorom za Vlastiti komunalni pogon Općine. Procijenjena vrijednost navedene investicije iznosi 5.866.255,60 kuna s PDV-om, a projekt su aplicirali na Mjeru 7. operaciju 7.4.1. “Tu je i projekt Aglomeracija Pleternica, gdje je potpisan ugovor u vrijednosti 180 milijuna kuna, a i mi smo u tome dijelu kolača sa nešto više od 9,5 milijuna za kolektorski vod kanalizacije naselja Jakšić. Početak radova proljeće 2020. Ostaju nam i naselja Cerovac i Granje koja su bez vodovoda i kanalizacije. U suradnji s Tekijom d.o.o. obnovljena je stara građevinska dozvolu, te navedeni projekt planiramo započeti u 2020. godini za sredstva Hrvatskih voda i Proračuna Općine Jakšić. U planu je i LED rasvjeta u sporednim ulicama naselja Jakšić i to sve ulice, a vrijednost je oko 450.000 kuna, izgradnja pješačke staze u ulici Alojzija Stepinca u Jakšiću , te obnova kolnika uz asfaltiranje ulica u Eminovcima i to Zrinsko-Frankopanska i Stjepana Radića. U planu su i energetske obnove i to Općinske zgrade s procijenjenom vrijednosti projekta od 1.365.000 kuna te Mjesni domovi Rajsavac i Eminovci i stari vatrogasni dom- izrađena projektna dokumentacija energetske obnove te ćemo kandidirati za sredstva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,” rekao je načelnik. Svakako najvažniji projekt koji kreće u idućoj godini je dogradnje Dječjeg vrtića.

“U postupku smo izrade Glavnog projekta, te dobivanje dozvole do početka veljače 2020. U planu je početak dogradnje Dječjeg vrtića Jakšić u 2020. godini u vrijednosti od 6,3 milijuna kuna. To je dogradnja tri odgojne skupine i pomoćnog skladišta. Trenutno imamo 95 djece u četiri skupine s tim da smo jednu multifunkcionalnu dvoranu pretvorili u dnevni boravak,” naglasio je načelnik. Poduzetni Jakšićani planiraju i realizaciju projekta izgradnje Staračkog doma, pri čemu je u proračunu već predviđena kupovina zemljišta u samom središtu Jakšića površine 1,5 hektara s potrebom infrastrukturom i izlazom na tri ulice. Radno bogata 2019 završava, pred Općinom Jakšić po svemu sudeći je i dinamična 2020. godina.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn