OPĆINA JAKŠIĆ – Krenula prva faza infrastrukturnih radova vrijednosti 1,2 milijun kuna

Datum objave: 19. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

DSC_1111

JAKŠIĆ – Aktivnosti vezane uz realizaciju Gospodarske zone u Općini Jakšić počele su prije nekoliko godina kada je Općina zatražila od države zemljište za tu namjenu. Zemljište površine 14,2 hektara, vrijednosti 4,3 milijuna kuna,  Općina je dobila 2010. godine, a nakon toga,  sustavno se radilo kako bi se ono stavilo u punu funkciju.Ovih dana aktivnosti su se intenzivirale.

“Dobivanjem zemljišta rješavali smo urbanistički plan sa planiranom zonom, ishodili građevinsku dozvolu, te čekali otvaranje nekoga od natječaja za financiranje izgradnje gospodarske zone. U međuvremenu smo odlučili sami iz proračuna financirati radove na uređenju zone, sada s 500 tisuća kuna i na jesen drugu fazu od 700 tisuća kuna. Posebnu građevnu dozvolu unutar zone dobio je i HEP za izgradnju nove trafostanice snage 2 MW koja bi bila instalirana, dok je u planu još jedna trafostanica u drugoj fazi. Provest ćemo vodu i kanalizaciju u dužini od 700 metara,”kaže Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Buduća Gospodarska zona Jakšić već ima poslovne subjekte koji su zainteresirani  za gradnju objekata. Jedna tvrtka je pokrenula i izradila idejni projekt te zakup struje u iznosu od 960 tisuća kuna. Traži se rješenje s HEP-om da se taj zakup odradi na otplatu da se odmah u startu ne optereti ulagač s cijelim iznosom.

DSC_1109

“Ovdje će se graditi pogon za preradu voća i povrća, koji će otkupljivati višnju, šljivu, jagode i ostalo voće koje bi se prerađivalo u marmelade. Radila bi se i prerada povrća, što svakako ovom našem poljoprivrednom i voćarskom kraju treba. Ukupna investicija iznosi 6 milijuna eura. Imamo i njemačkog investitora u bioplinsko postrojenje za proizvodnju energije, koji čeka odobrenje Vlade RH, takva postrojenja već ima, a plan je u našoj županiji izgraditi još dvije bioplinske elektrane”kaže Kovačević. Dodaje  kako su radove započeli s vlastitim sredstvima općinskog proračuna, no nadaju se skoroj prijavi na natječaja Ministarstva gospodarstva za opremanje gospodarskih zona ili fondova.

Kako odmah uz zonu prolazi i brza cesta Pleternica – Požega te dalje izlaz na autoput, koje će se graditi u narednom razdoblju, upravo kod Gospodarske zone je petlja za brzu cestu, a uz samu zonu prolazi i željeznička pruga nosivosti 40 tona po vagonu, te postoji i željeznička postaja za utovar tereta.

DSC_1113

“Ovo je dokaz da se za potrebe gospodarstva puno radi u Požeško-slavonskoj županiji. Očekujemo otvaranje natječaja da se brže izgradi zona, a svi uvjeti su se stekli. Mi ćemo ovakvu aktivnost općine kao županija podržati, pa čak i financijski. Otvorit ćemo vrata investitorima jer ovo je predivan prostor i idealna zona za koju očekujem da će se brzo popuniti” naglasio  je župan Alojz Tomašević, koji je obišao radilište.

TEKST: S.P./ D.K.     FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn