OPĆINA JAKŠIĆ – Konstituiranje Općinskog vijeća ostalo tek na pokušaju

Datum objave: 20. 6. 2017. | Kategorija: Društvo

IMG_2037

JAKŠIĆ – Općinsko vijeće Jakšića nakon lokalnih izbora na prvoj sjednici nije konstituirano zbog  napuštanja sjednice većine vijećnika koji su izabrani na kandidacijskim listama grupe birača i na listi SDP-a.

Sjednicu su napustili izabrani vijećnici Zdenko Biondić, kao nositelj kandidacijske liste grupe birača i njegovi vijećnici Ivan Murar i Vladimir Derma te Mladen Raguž koji je također bio nositelj kandidacijske liste grupe birača i kao pojedinac izabran u Općinsko vijeće. S početka sjednice je otišla i vijećnica iz redova SDP-a Marija Šinko Ružičić. Na sjednicu se nije odazvao nositelj kandidacijske liste grupe birača Domagoj Oreški iz njemu poznatih razloga dok je izabrana vijećnica s njegove liste Natalija Baričević ostala na sjednici.

Konstituirajuću sjednicu otvorila je Antonija Jurković ovlaštenica Ministarstva uprave, odnosno Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji od koje je izabrani vijećnik Mladen Raguž odmah na početku zatražio da se sjednica odgodi jer su, kako je on rekao, na neke vijećnike vršeni pritisci. Taj zahtjev nije bio udovoljen jer, kako je istaknula Jurković, nema uporišta u Poslovniku uz napomenu da, ako ima saznanja o vršenju pritisaka na određene vijećnike, isto treba prijaviti nadležnim institucijama.

IMG_2033

Nakon napuštanja sjednice od strane navedenih vijećnika na sjednici su ostali vijećnici sa koalicijske liste HDZ-a i HSS-a, Boško Obradović, Dario Pažin, Mario Glavaš, Josip Biondić, Nikolina Nikolaš i Dario Majetić te vijećnica s kandidacijske liste grupe birača Domagoja Oreškog Natalija Baričević. Za  predsjednika Općinskog vijeća bio je predložen Boško Obradović no nije bio dovoljan broj glasova za taj izbor. Vijećnici koalicijske liste HDZ-a i HSS-a, njih 6, glasali su za izbor Boška Obradovića dok je jedna vijećnica, Natalija Baričević bila suzdržana. Da bi izbor bio pravovaljan trebalo je biti najmanje sedam glasova za izbor jer Općinsko vijeće broji ukupno 13 vijećnika. Nakon kraće stanke izbor je prema Poslovniku ponovljen ali bez uspjeha.
Naredna sjednica treba se održati u 30 dana, a ako se ne uspije niti tada konstituirati Općinsko vijeće ide se u nove izbore. Uz to, nefunkcioniranje Općinskog vijeća povlači i brojne posljedice je određene odluke u interesu građana i ustanova kojima je općina osnivač nužno je donijeti kako ne bi nastala financijska šteta.

TEKST: S.P./ D.K      FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn