OPĆINA GORNJI BOGIĆEVCI – Obilježena 29.godišnjica početka ratnih djelovanja na zapadnom dijelu Brodsko posavske županije

Datum objave: 16. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

GORNJI BOGIĆEVCI – Čuvajući živim sjećanje na datume novije nacionalne povijesti, mještani Gornjih Bogićevaca u organizaciji lokalne podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Općine obilježili su 29.godišnjicu početka ratnih djelovanja na zapadnom dijelu Brodsko posavske županije. Uz svetu misu zadušnicu u mjesnoj crkvi i polaganje vijenaca kod središnjeg križa, na svečanosti pod motom “Da se ne zaboravi” promovirana je knjiga „Istočno od pakla“ (Bogićevljanski momento) autora Stjepana Dukanovića

Svečano i dostojanstveno, s puno pijeteta prema žrtvama, mještani Gornjih Bogićevaca u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Općine, prisjetili su se, pod motom „Da se ne zaboravi“, 29. godišnjice početka ratnih djelovanja na zapadnu Slavoniju i događaja koji su im, uz progonstvo iz vlastitih opljačkanih i spaljenih domova, zauvijek promijenili živote. Uz svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi Duha Svetoga, polaganje vijenaca na središnjem križu i evociranje uspomena, središnji sadržaj svečanosti bila je promocija knjige „Istočno od pakla“ (Bogićevljanski momento) autora Stjepana Dukanovića, organizirana u dvorani Hrvatskog seljačkog doma.

“Cilj ovih događanja je da se ne zaboravi, ali i da se poklonimo svima koji su dali živote za našu Hrvatsku. Ovaj je dan posebno značajan za naše Bogićevljane jer na blagdan Velike Gospe 1991.godine, kada su se naši, dojučerašnji susjedi, okrenuli protiv nas i počeli nas granatirati, dogodio se pakao. Uz čuvanje sjećanja, ova 29.godišnjica važna je iz još jednog razloga, a to je promocija prve knjige koja govori o stvarnim ratnim događanjima na ovom području.”, istaknuo je, pozdravljajući brojne goste, prvi čovjek Općine Gornji Bogićevci, načelnik Pavo Klarić.

Početka ratnih djelovanja i agresije na selo, prisjetio se, u ime organizatora i predsjednik UDVDR i hrvatski branitelj, Antun Zdunić, ističući kako su Gornji Bogićevci i u situaciji potpunog okruženja, bili i ostali simol hrvatstva i otpora. Predstavljena knjiga, istaknuo je autor Stjepan Dukanović, posvećena je svim braniteljima koji su “braneći Gornje Bogićevce, branili Hrvatsku i stvarali nezavisnu i slobodnu državu. Da je riječ o važnom prilogu povijesti i trajnom svjedočanstvu Domovinskog rata i preživljenih stradanja Bogićevljana, složili su se i Jasminka Klarić, voditeljica Narodne knjižnice i čitaonice „Grigor Vitez“ u čijoj je nakladi knjiga izdana, profesorica Vjekoslava Bagarić, predsjednica ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška, profesor Ante Vukšić, povjesničar i predsjednik novogradiške Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, prof. i povjesničar Ivan Klaić, rođeni Bogićevljanin i autor knjige o Gornjim Bogićevcima Ljudi moje ravnice, te Mijo Gašparović.

Uz mnogobrojne mještane, roditelje i članove obitelji umrlih, nestalih i smrtno stradalih branitelja, kao i izaslanstva usdruga proisteklih iz Domovinskog rata, svečanosti Da se ne zaboravi nazočili su i Branko Cindrić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Jozo Bungić, izaslanik predsjednika UDVDR RH generala Đure Dečaka, Aca Vidaković i Ivica Pivac,općinski načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Općine Okučani, Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik, Miroslav Matić, načelnik granične policije Stare Gradiške u ime Policijske uprave brodsko-posavske, Branko Medunić u ime Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, te predstavnici udruge hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici postrojba Hrvatske vojske i Policije, koje su branile Gornje Bogićevce i suprotstavile se neprijatelju na zapadnoslavonskoj bojišnici.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: F.S.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn